ZAGREB

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u Vili Zagorje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini održat će se u Vili Zagorje u Zagrebu od 24. travnja do 8. svibnja, priopćeno je u ponedjeljak iz Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA).

Otvorenje Godišnje izložbe i svečana dodjela godišnjih nagrada Udruženja održat će se u subotu 24. travnja na terasi Vile Zagorje, ne dođe li do pogoršanja epidemiološke situacije, a uz Godišnju izložbu, program obuhvaća izložbu "Vila Zagorje – povijest zagrebačke 'Bele hiže na Prekrižju'", te postav "Južni salon: 2021".

Nagrada ‘Viktor Kovačić’ za životno djelo, u 60. godini djelovanja Udruženja, pripada arhitektu Ivanu Prtenjaku, u čijim radovima "elementi regionalnoga arhitektonskog vokabulara zadobivaju univerzalne vrijednosti". Njegova Kuća pokraj mora u Tunisu po mnogo čemu je presedan u hrvatskoj arhitektonskoj povijesti.

Program obilježavanja obljetnice pripremljen je u organizaciji UHA i Muzeja suvremene umjetnosti, a pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske.

Održava se u "jednom od najzanimljivijih ostvarenja moderne hrvatske arhitekture druge polovice dvadesetog stoljeća“, danas Uredu predsjednika Republike Hrvatske, na adresi Pantovčak 241, izgrađenoj 1965. za zagrebačku rezidenciju Josipa Broza Tita.

Od prvog projekta Drage Iblera do realiziranog objekta autora Kazimira Ostrogovića i Vjenceslava Richtera, bila je snažno obojana društveno-političkim okolnostima, a Richter je često isticao kako je projekt bio rezultat mnogobrojnih kompromisa, kaže se za Vilu Zagorje.

Tijekom trajanja izložbe održavat će se jednosatni vođeni obilasci izložbi i Vile Zagorje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of