ZAGREB

Gliptoteka HAZU: Novu sezonu otvara izložba "Suprotstavljanja"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložbom "Suprotstavljanja" akademske slikarice mlađe generacije Sanele Đurinec Raič na kojoj je naglasak na slikaričinu novom radu - konstrukciji Suprotstavljanja - bit će u utorak, 7. srpnja, otvorena nova izložbena sezona Gliptoteke HAZU.  

Izložba će biti otvorena 7. srpnja u 19 sati u dvorištu Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u skladu s preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), izvijestila je u srijedu Gliptoteka HAZU.

Kako je navedeno, izložbu su nazvali "Suprotstavljanja" u skladu s umjetničinim posljednjim manjim ciklusom.

Istaknuto je kako su pritom računali da će taj naslov moći poslužiti i kao znak osobnog odgovora ovom izložbom na složeno vrijeme nakon potresa i u jeku  pandemije u Zagrebu.

"Dakle, umjetnošću i njezinom zbiljom, a koja znači u primjeru Raičeve zanimljiv slijed ciklusa od 2003. do danas, s ishodištem u Novoj slici i uspostavljen na paradigmi sučeljavanja različitih elemenata - motiva i pozadine, velikoga i malenoga mjerila, dinamičnoga i statičnog slikanoga tkiva, crtanoga i slikanog itd., suprotstavljamo se zbilji svakodnevnice", stoji u najavi izložbe.

Na izložbi će biti predstvajlen odabir iz spomenutih ciklusa slikarice, ali naglasak je dan novom radu - konstrukciji Suprotstavljanja, nastaloj s poštovanjem prema izložbenom prostoru Gliptoteke HAZU. Konstrukcija se sastoji od pet okruglih slika (tonda) oslikanih na svili tehnikom akvarela. 

"Tako je ranije slikarsko sučeljavanje Raičeve, prema nekim autorima bez velike metaforičnosti i u otklonu od prepoznatljive stvarnosti, postalo upravo tome bliže, ali istovremeno i emotivnije i teškoćama života snažnije suprotstavljeno", istaknuto je u najavi.

Tekst kataloga i koncepcija izložbe potpisuje dr.sc. Žarka Vujić, a izložba će se moći u Galeriji 1 Gliptoteke HAZU razgledati do 26. srpnja.

Izložbu je poduprlo Ministarstvo kulture.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum