ZAGREB

Gledalište: Film "Plejade" Mateje Zidarić osvojio Nagradu Makismilijan Paspa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Film "Plejade" redateljice Mateje Zidarić osvojio je Nagradu Makismilijan Paspa za najbolji amaterski film na ovogodišnjem "Gledalištu" , na kojemu je prikazano 84 filma koje su članovi Kinokluba Zagreb u prošloj godini.

Kako se ističe u obrazloženju, autorica, suptilno ispreplećući osobno i univerzalno, ostvarujući mjesto onog najdaljeg i onog najbližeg, iskreno i s lakoćom putem domišljatih vizualnih asocijacija precizno prenosi iskustvo vlastitog stanja. 

"Filmovi su asocijacije na neku stvarnost, a nove asocijacije grade novi jezik, jezik filma i filmskih formi", ocijenili su Hrvoslava Brkušić, Ivor Glavaš i Valentina Lončarić, članovi žirija 14. izdanja festivala koji se održao u Kinu Tuškanac od 14. do 16. svibnja.

Zajedničko posebno priznanje velikog žirija također je otišlo Mateji Zidarić za drugo ostvarenje iz konkurencije, film "Crvena". 

Ivor Glavaš posebno priznanje dodijelio je filmu "Sve u životu došlo mi je kasno" Martine Lončar, Hrvoslava Brkušić posebnim priznanjem nagradila je film "Everything is fine" Nele Gluhak, a Valentina Lončarić posebno priznanje uručila je Petri Belc za film "Biljke i predmeti".

Žiri kritike - Andre Posmodi i Jerko Stjepanović, polaznici Radionice filmske kritike i analize u KKZ-u također su glavnu nagradu dodijelili Mateji Zidarić za film "Plejade", uz obrazloženje da je film velike senzibilnosti i upečatljivog filmskog vizualnog jezika.

"Rijetko kada se uvjerljiva i emotivno angažirana priča uspije ispričati eksperimentalnim filmom, ali Plejade uspijevaju. Film nepretenciozno uvlači gledatelja u svoj svijet, uz korištenje mnogobrojnih filmskih tehnika od kojih svaka doprinosi svojem dijelu filma", napomenuli su.

Posebno priznanje žirija kritike uručeno je Jasni Safić za film "Dekompenzacija" koji "osvaja sjajnom glumom, mizanscenom i režijom" te "nakon gledanja još dugo ostaje u sjećanju".  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini