MADRID

Glazbenica Vidović: Klasična gitara nedovoljno priznata

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska gitaristica Ana Vidović, koja je ljetos tri puta nastupila u Španjolskoj, rekla je razgovoru za katalonske novine La Vanguardia da joj je gitara pomogla tijekom ratnih godina u Hrvatskoj (1991.-1995.) ali da taj instrument nije dovoljno priznat.

“Bilo je bolno, bojali smo se, ali moja obitelj i ja smo imali sreće jer smo izbjegli bombe. Slušali smo ih kako padaju na grad a gitara nam je pomogla da ostanemo usredotočeni. Važno je imati izlazni put, a glazba je jedan od najboljih”, izjavila Vidović rođena u Karlovcu prije 41 godinu.

Glazbenica, koja živi u Sjedinjenim Državama, tijekom vikenda je održala koncert u Kataloniji na “Festivalu Cervia de Ter".

“Svi mi gitaristi nastojimo da naš instrument uđe u opće programe. To je uvijek i bio jedan od mojih ciljeva jer sam osjetila da gitara nije dovoljno priznata”, rekla je Vidović.

Na festivalu je izvodila klasična djela Johanna Sebastijana Bacha te katalonskih i španjolskih skladatelja poput Federica Morena Torrobe.

“Barokna glazba jako dobro zvuči na gitari a Bach se dobro uklapa u različitu publiku. A tu je uvijek i španjolska glazba. Moj je uzor, dakako, Paco de Lucia”, napomenula je.

Vidović, koja se usavršavala u američkom Baltimoreu, ispričala je da je njen otac svojedobno svirao bas gitaru u jednom bendu s kojim je nastupao po Europi.

“No njegov je san bio svirati klasičnu gitaru. Čini mi se da smo mi, njegova djeca, ostvarili to zbog njega”, zaključila je Vidović čija su braća također glazbenici.

Klasičnu gitaru naziva se i ‘španjolskom gitarom' jer se pretpostavlja da je u današnjem obliku nastala u Španjolskoj gdje su taj instrument ondje donijeli Arapi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini