ZAGREB

Filmovi Ivana Ladislava Galete u Torontu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Kulturni centar TIFF Bell Lightbox u Torontu, u kojemu se održava i ugledni Toronto International Film Festival, priređuje u četvrtak filmski program posvećen hrvatskom multimedijskom umjetniku i filmskom autoru Ivanu Ladislavu Galeti.

Za kanadsko predstavljanje Galetina osebujnog eksperimentalnog djela, koje "u traganju za alternativnom stvarnošću metode praktične znanosti spaja s književnim vrelima, ezoteričnm učenjima iz raznih kultura, religijom, mitologijom i mistikom", odabrano je šest reprezentativnih filmova, najavili su iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

To su "Water Pulu 1869 1896" (1987/88), "Dva vremena u jednom prostoru" (1976-1984), "PiRâMídas" (1984), "Wal(l)zen" (1989), "Sfaira 1985-1895" (1984) i "End Art No. 1" (2000).

Cijeli program, koji je sastavio selektor Chris Kennedy, filmski autor, kurator, publicist i predavač, podnaslovljen je Galetovim posljednjim djelom "End art".

Ivan Ladislav Galeta (1947-2014) svojim se istraživačkim pristup filmu i drugim medijima još za njegova života afirmirao i izvan hrvatskih granica.

Osim na filmu, radio je na području fotografije, videa, video i zvučnih instalacija, ambijentalne umjetnosti i performansa, a posljednjih godina bavio se mailartom te poljoprivredom integrirajući svoju filozofiju prirode u svoj posljednji filmski work in progress započet 2000. i naslovljen kao End Art.

Isticao se i kao pokretač i voditelj važnih programa filmske kutlture u gradu Zagrebu te kao predavač na Odsjeku za animirani film i nove medije zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater