ZAGREB

Film "Tanka crvena linija" otvara retrospektivu Terrencea Malicka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Filmom "Tanka crvena linija" zagrebačko kino Tuškanac u petak otvara retrospektivu američkog redatelja Terrencea Malicka, u okviru koje će se prikazati šest njegovih odabranih ostvarenja.

Uz "Tanku crvenu liniju" (1998), uoči kojega će o redateljevu stvaralaštvu govoriti  filmska kritičarka Višnja Vukašinović, prikazat će  se "Božanstveni dani" (1978), "Novi svijet" (2005), "Drvo života" (2011), "Pustara" (1973) i "Otok naše ljubavi2 (2012).

Prvi film retrospektive Malickova je antiratna drama, temeljena je na istoimenom romanu američkog prozaika Jamesa Jonesa, a naslov se referira na stih književnika Rudyarda Kiplinga.

"Riječ je o naglašeno meditativnom i filozofičnom ostvarenju kojim se Malick nakon dva desetljeća stanke vratio filmu te koje fascinantnim vizualnim prosedeom imponira podjednako kao i iznimnom ugođajnošću i sugestivnošću", ističe se u najavi "Tuškanca".

Film, u kojmu su glumili Nick Nolte, Sean Penn, Woody Harrelson, George Clooney, John Cusack, Adrien Brody, Jim Caviezel, osvojio je na Berlinaleu ovjenčana Zlatnim medvjedom i Posebnim priznanjem za izvrsnu fotografiju Johna Tolla,

"Božanstveni dani" jedan je od vizualno najdojmljivijih filmova svih vremena, romantična drama za režiju koje je Malick nagrađen u Cannesu, a osvojila je i Oscara za najbolju fotografiju (Néstor Almendros).

Većina scena snimana je u jutarnjim i večernjim satima, zahvaljujući čemu su ostvareni posebni svjetlosni efekti, što je rezultiralo "impresivnom pastoralnom pričom o ljubavnom trokutu i zločinu, storija u kojoj se na maestralan način isprepleću moralistička pitanja, socijalni motivi i emocionalni naboj usporediv s onim u grčkoj tragediji."

Glavnu ulogu je prvotno trebao tumačiti John Travolta, da bi ga naposljetku zamijenio tada još uvijek razmjerno anonimni Richard Gere.

Film "Novi svijet" smješten u 1607. godinu, kada u zaljev na teritoriju tadašnje države Virginije uplovljavaju tri broda pod engleskim zastavama i susreću se domorocima, Indijancima predvođenima poglavicom plemena Powhatan, koji stoljećima žive ustaljenim načinom života i bez doticaja s drugim rasama i kulturama,

Dijelom se temelji na povijesnim činjenicama o utemeljenju kolonije i grada Jamestowna u Virginiji, a dijelom na legendi o romansi kapetana Johna Smitha i Indijanske princeze Pocahontas.

Retrospektiva donosi i "Drvo života", čija se priča događa u teksaškom gradiću pedesetih godina prošlog stoljeća, a fokusira se na traumatiziranu obitelj na čijem je čelu strogi otac.
Film je 2011. u Cannesu ovjenčan Zlatnom palmom, te slijedeće godine nominirana za Oscara u kategorijama najboljeg filma, režije i fotografije.

"Malickovo ostvarenje je maestralno režiran, iznimno emotivan, poetičan i atmosferičan, fotografijom četiri puta za Oscara nominiranog Emmanuela Lubezkog, dojmljivo snimljen, izvrsnom glazbom također četiri puta za Oscara nominiranog Alexandrea Desplata, popraćen vrlo uvjerljivo glumljen film kojeg nose odlični nastupi Brada Pitta, dvostrukog oskarovca Seana Penna i Jessice Chastain", ističe se.

Krimi-drama "Pustara", priča o zabranjenoj vezi koja nezaustavljivo krene u krivom smjeru, pobjednički je film Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastiánu 1974. godine, za ulogu u kojem je tada buduća oskarovka Sissy Spacek godinu kasnije nominirana za nagradu BAFTA kao nova glumica koja izuzetno obećava. Uz nju se u filmu pojavio i mladi Martin Sheen.

Scenarij je djelomično nadahnut istinitom pričom o Charlesu Starkweatheru i Caril Ann Fugate, mladom paru koji je krajem 50-ih godina prošlog stoljeća počinjenjem niza ubojstava potresao američku javnost.

Film "Otok naše ljubavi", o sredovječnom Amerikancu koji na putovanju u Pariz upozna atraktivnu Marinu, razvedenu Ukrajinku u koju se ubrzo zaljubi i odvede u Oklahomu, gdje se ona tek mora priviknuti na američki način života.

Iako je nagrađena na festivalu u Veneciji, tu romantičnu dramu s elementima eksperimentalnog filma kritičari smatraju jednim od autorovih u cjelini slabijih ostvarenja, u kojoj on ipak na likovno fascinantan način progovara o odnosu humanosti i vjere, ljudske i božanske ljubavi.

Osim retrospektive, u sklopu programa Distribucija  29. veljače prikazat će se i najnoviji Malickov film "Skriveni život", biografska ratna drama temeljena na istinitoj priči o skromnom seljaku iz austrijske provincije koji je vođen snagom vjere i kršćanskim načelima nepokolebljivo prkosio nacističkom režimu.

Iz "Tuškanca" kažu da je u svakom segmentu "pedantno i dojmljivo rekonstruirajući razdoblje zbivanja radnje, Malick kreirao vizualno izuzetno raskošan i bez obzira na politički kontekst nepolitičan dramski triptih koji se unatoč dugom trajanju lako gleda, koji imponira maestralnom fotografijom Jörga Vidmera i u kojem se pretenciozni pasaži uglavnom skladno izmjenjuju s poetičnim i nadahnutim dijelovima."


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini