od 26. svibnja do 26. lipnja

Pulski filmski festival i prije službenog početka donosi čak deset filmova na otvorenom

"Festival u kvartu" započinje na Trgu kralja Tomislava u petak, 26. svibnja u 21 sat projekcijom dugometražnog igranog filma "Družba Pere Kvržice", a do 26. lipnja na velikom platnu u pulskim kvartovima, uz besplatan ulaz, bit će prikazani neki od ponajboljih filmova iz naše kinematografije namijenjenih široj, obiteljskoj publici. Svi su filmovi tijekom prošlosti prikazivani na Festivalu, a posebnost je što sada oni stariji filmovi pred novu publiku dolaze restaurirani

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Festival u kvartu donosi deset filmova

Festival u kvartu donosi deset filmova


Pulski filmski festival i prije službenog početka donosi čak deset filmova na otvorenom. U programu "Festival u kvartu" koji započinje 26. svibnja i traje do 24. lipnja 2023. na deset lokacija u Puli bit će prikazano deset filmova kojima započinje zagrijavanje za jubilarno, 70. izdanje Pule.

- "Festival u kvartu" filmski je program kojem je cilj okupiti građane i goste Pule pred velikim platnom na otvorenom i uoči Pulskog filmskog festivala prikazati neke od ponajboljih filmova iz naše kinematografije namijenjenih široj, obiteljskoj publici. Svi su filmovi tijekom prošlosti prikazivani na Festivalu, a posebnost je što sada oni stariji filmovi pred novu publiku dolaze restaurirani. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

"Festival u kvartu" započinje na Trgu kralja Tomislava u petak, 26. svibnja, u 21 sat projekcijom dugometražnog igranog filma "Družba Pere Kvržice" redatelja Vladimira Tadeja. Pustolovina družbe Pere Kvržice prikazana je na 18. Pulskom filmskom festivalu i zasigurno će razveseliti nove generacije koje ovaj film nisu imale priliku vidjeti.

Dan kasnije, 27. svibnja od 20.30 sati u Circolu će biti prikazana "Tajna starog tavana" istog redatelja, a taj je film prikazan na 32. Pulskom filmskom festivalu i donosi priču o dvojici dječaka koji, provodeći ljetne praznike na Hvaru, na tavanu pronalaze neobičan izum koji će zaintrigirati čak i špijunsku organizaciju, najavljuju organizatori.

"Igranje u i oko kvarta u kojem sam odrasla spada među moja najdraža sjećanja iz djetinjstva, a sama pomisao da smo tada, uz igru, u našem dvorištu ili u obližnjem parku mogli gledati i filmove poput 'Družbe Pere Kvržice' i 'Vlaka u snijegu' na velikom platnu, ispod zvjezdanog neba, uz zvuk zrikavaca bila bi PAF. Čudo.

Sreća neviđenih razmjera. No, ono što je tada bilo nezamislivo danas je ostvarivo. 'Festival u kvartu' spaja prošlost i sadašnjost, nama ostvaruje snove, a našoj djeci i unucima predstavlja filmove koji su obilježili naše odrastanje. No, to je samo jedan od brojnih programa ususret 70. rođendanu Pulskog filmskog festivala, jedne od najstarijih filmskih manifestacija na svijetu", kazala je Tanja Miličić, ravnateljica Javne ustanove Pula film festival.

"Festival u kvartu" u svom drugom vikendu, u petak, 2. lipnja, u 21.15 na igralištu Vidikovac donosi film "Kapetan Mikula Mali" redatelja Obrada Gluščevića iz 1974. koji je na 21. Pulskom filmskom festivalu osvojio nagradu publike "Jelen". Slijedi, "Vlak u snijegu" iz 1976., redatelja Mate Relje, koji je na programu u subotu 3. lipnja od 21.15 sati na igralištu iza Stande (Šijana).

- Vedrina i spontanost Slavka Štimca, koji je posebnim priznanjem za ulogu u tom filmu nagrađen na 23. Puli, u kinu na igralištu iza Stande (Šijana) podsjetit će nas na ovaj filmski klasik o putovanju školaraca u grad kada ih u vlaku zatiče mećava, a njihovo prijateljstvo biva stavljeno na kušnju, najavljuju iz Pula Film Festivala.

Na programu Festivala u kvartu" su još filmovi "Moj dida je pao s Marsa" redateljskog dvojca Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića, "Salaš u malom ritu" Branka Bauera, "Anka" Dejana Aćimovića, "Koko i duhovi" Daniela Kušana, "Orlovi rano lete" Soje Jovanović i "Vuk samotnjak" Obrada Gluščevića.

- Grad Pula tijekom narednih mjesec dana postat će kino na otvorenom, a uz ranije navedene, lokacije na kojima će biti razapeto filmsko platno su još igralište na Novoj Verudi (Rohreggerova), škola Kaštanjer, igralište na Velom vrhu, igralište Olimpija na Valdebeku, Mornarički park i Placa u Štinjanu. Više informacija o filmovima, lokacijama i terminima prikazivanja provjerite na stranici Pulskog filmskog festivala te na društvenim mrežama Festivala, ističu organizatori.

"Festival u kvartu" organizira Javna ustanova Pula Film Festival, a pokrovitelji su Kino Valli, Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatski državni arhiv, Hrvatska kinoteka, Turistička zajednica Grada Pule, Grad Pula te Ministarstvo kulture i medija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom