ZAGREB

Festival Dance INN od 14. do 16. listopada s tri raznovrsna projekta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pop up festival Dance INN usmjeren na suvremenu plesnu i izvedbenu umjetnost i live art, koji se već petu godinu održava u organizaciji kazališne skupine de facto, predstavit će u Zagrebačkom plesnom centru od 14. do 16. listopada tri raznovrsna projekta.

Svoje će aktualne radove tijekom tri dana na Dance INN-u zagrebačkoj publici predstaviti njemačka umjetnica Isabelle Schad, slovenska plesačica i koreografkinja Anja Bornšek te domaća koreografkinja Ana Kreitmeyer i Studio za suvremeni ples, stoji u najavi.

Isabelle Schad njemačka je umjetnica poznata po dugogodišnjoj suradnji za zagrebačkom plesnom scenom. Nagrađena je njemačkom nacionalnom plesnom nagradom za koreografkinju godine u 2019. Predstava "Personne" koju je realizirala u suradnji s francuskim vizualnim umjetnikom Laurentom Goldringom njeno je treće gostovanje na festivalu Dance INN.

Polazeći od značenja riječi 'personne' - koja na francuskom znači 'osoba', ali može značiti i 'nitko', te zapravo kao da sadrži sve slojeve koje identitet može okupiti - autori se u ovom radu fokusiraju isključivo na koreografiju lica. "Ovaj rad kreira i predstavlja različita  lica isključivo kroz rad ruku, omogućavajući ostatku tijela da bude zaboravljeno", kazala je Schad o predstavi. 

Predstava "Coresonances", nastala u suradnji koreografkinje Anje Bornšek i pjesnikinje OR poiesis kroz istraživanje percepcije zvuka, predstavlja putovanje u prostore rezonantnosti materijala, kroz slušno i vizualno u osjetno. Ostati u ritmu prijelaza, kliziti u formu i istovremeno rastapati oblikovano, dok zvuk i tijela inzistiraju na iskustvu i bliskosti. Kamenje je, poput vode, nositelj sjećanja, materijalnog pamćenja.

Maksimalan broj posjetitelja po predstavi je deset, a izvode je Anja Bornšek i OR poiesis. 

Treća predstava ovogodišnjeg festivalskog izdanja je "Fantastične vrste", nova predstava koreografkinje Ane Kreitmeyer i Studija za suvremeni ples. "Fantastične vrste" došle su u prostor koji im izvorno ne pripada i od njega pokušavaju graditi potencijalno novo stanište. One su jedan organizam i mnogo njih odjednom, njihovo krilo seli se cijelim zajedničkim tijelom koje ne leti, hodaju kozjom nogom s kandžom lešinara, nemaju glavu na mjestu glave nego negdje drugdje, a već u drugi čas imaju dvije i šest glava, mogu istovremeno biti i mrav i lav, može ga biti samo pola, može se lijepiti za druga tijela, povremeno je kamen, a povremeno ga uopće nema.

Ana Kreitmeyer u suradnji sa Studiom za suvremeni ples stvara vječno promjenjiv okoliš. Predstavu izvode Branko Banković, Dina Ekštajn, Ida Jolić, Ana Mrak, Martina Tomić i Ana Vnučec.

Festival Dance Inn osnovan je prije pet godina. Ovisno o temi koju propituje, uključuje različite umjetnike, umjetničke kolektive, institucije i prostore kako bi u kratkom vremenu obuhvatio širu kulturnu zajednicu. Kroz plesne radionice, prezentacije predstava i projekata, debate, susrete i evente, festival za cilj ima istraživati nove načine prezentacije umjetničkih radova, poticanje umrežavanja s lokalnom i međunarodnom zajednicom te poticanje umjetničke kreacije, razmjene znanja i iskustva te intenziviranje suradnje umjetnika. U protekle četiri sezone Dance INN je kroz suradnju s Teatrom &TD, KNAP-om, Akademijom dramske umjetnosti, LADO-m, Laubom - kućom za ljude i umjetnost i Tehničkim muzejom, ispitivao različite mogućnosti i prostore za ples i suvremeno kazalište u Zagrebu.

Festival Dance INN 2021. održava se uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Zaklade Kultura Nova te uz podršku grada Zagreba i Zagrebačkog plesnog centra.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter