ZAGREB

Eurimages podržao hrvatsku koprodukciju "Tragovi"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages podržao je s iznosom od 140 tisuća eura hrvatsku koprodukciju "Tragovi" redateljice Dubravke Turić, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Upravni odbor Eurimagesa na sjednici održanoj online 3. srpnja podržao je ukupno 20 igranih i jedan animirani film te pet dokumentarnih projekata, a među igranim filmovima je i hrvatska koprodukcija "Tragovi".

Dugometražni igrani film "Tragovi" redateljice Dubravke Turić nastaje u produkciji zagrebačke Kinorame i koprodukciji litvanske kuće Tremora. Producentice su Ira Cecić i Ankica Jurić Tilić, a scenarij potpisuju Dubravka Turić i Danijel Žeželj, priopćio je HAVC.

Film "Tragovi" priča je o mladoj znanstvenici Ani, koja se nakon smrti oca bori s krizom identiteta. Promjene u njoj odjednom se odražavaju i na stvarnost i njezino znanstveno istraživanje mističnih simbola i ljudskih tragova u kamenu koji se na tajnovit način počinju isprepletati s njezinim životom. 

"Jako nam je drago da je i Eurimages pokazao da smatra naš projekt kvalitetnim i snažnim i da vjeruje i u autoricu i u nas. Isto tako, bilo nam je divno priznanje što je projekt bio sjajno ocijenjen na litvanskom filmskom fondu i što ćemo zajednički s našom partnericom Ievom Norviliene proizvesti ovaj film kao, ako se ne varam, prvu hrvatsko-litvansku koprodukciju", izjavila je tim povodom producentica Ankica Jurić Tilić. 

Kako je istaknula, podrška Eurimagesa uvijek je značajna "ne samo zbog osnaživanja produkcijskih uvjeta, nego i zbog bolje vidljivosti na europskoj i svjetskoj sceni".

Film su prije Eurimagesa podržali HAVC i Potprograma MEDIA, a razvijan je u sklopu radionice MIDPOINT Feature Launch prošle godine. 

HAVC podsjeća da je na prošloj sjednici Eurimagesa početkom lipnja iznosom od 150 tisuća eura podržana hrvatska manjinska koprodukcija "Ljeto kada sam naučila letjeti" redatelja Radivoja Andrića, koja nastaje u koprodukciji Srbije, Bugarske i Hrvatske. Hrvatske koproducentice su također Ankica Jurić Tilić i Ira Cecić iz Kinorame. 

Eurimages je na 159. sjednici, održanoj online 3. srpnja, europskim koprodukcijama dodijelio ukupno 6.137.000 eura. 

U kontekstu Strategije za ravnopravnost spolova Eurimagesa, kojoj je cilj uspostaviti ravnopravnost u broju prijavljenih i podržanih projekata autorica i autora, na 159. sjednici 52 posto podržanih projekata su djela redateljica, dodaje HAVC.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini