ZAGREB

EU: Apel 40-ak europskih glazbenih organizacija za potporu uslijed krize

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Četrdesetak međunarodnih glazbenih organizacija poslalo je predstavništvu Europske unije i pojedinačnih država članica dopis s nadom da će im pružiti potporu i zaštitu kreativnom i kulturnom sektoru uslijed nepovoljnih okolnosti izazvanih pandemijom.

Među potpisnicama su i Hrvatska diskografska udruga, ZAPRAF - Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava te RUNDA - Regionalna organizacija nezavisnih diskografa, koji su medijima prenijeli dopis.

Kako se u njemu ističe, glazbeni sektor udružio se u pozivu na ulaganje na razini Europske unije i pojedinačnih država članica, s obzirom na to da je jedan od prvih pogođenih novonastalom situacijom, a bit će i jedan od posljednjih koji će iz nje izaći jer će se šteta osjećati dobrim dijelom i u idućoj godini.

Podsjećaju kako su zatvaranjem granica obustavljeni svi koncerti, festivali, nastupi, zatvorene su trgovine glazbenih izdanja, a nova izdanja su na čekanju.

"Glazbenici i njihovo rukovodstvo, izvođači, skladatelji, tekstopisci, glazbeni pedagozi, dirigenti, agenti, diskografske kuće, izdavači, distributeri, promotori, proizvođači, tehničari, organizatori događanja i ostalo osoblje, svi su u sustavu u kojem je postalo upitno ostvarivanje dostatnih sredstava za život", napominje se.

Stoga pozivaju na hitnu, ali i na održivu javnu potporu, kao i strukturalne politike na razini Europske unije, kao i na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Od država članica i Europske komisije očekuju da zauzmu stav i značajno povećaju proračun Europske unije i pojedinačnih država članica dodijeljen kulturi, u sklopu kojeg bi se povećao i proračun predodređen glazbi.

Kažu i da bi, u skladu s inicijativom Europske "Coronavirus Response Investment", svaka država članica  europskom kreativnom sektoru trebala omogućiti brz i sveobuhvatan pristup strukturnim fondovima kako bi se šteta nadomjestila u što kraćem roku.

Glazbenici ističu kako se ovih dana jasno pokazala važnost kulturnog sektora - iz svojih domova umjetnici i DJ-i prenosili su vlastite nastupe uživo kako bi se borili protiv izolacije, a po uzoru na Italiju, građani cijele Europe okupljaju se na balkonima kako bi svirali i ponovno stekli osjećaj zajedničkog cilja.

"Taj nas čin podsjeća da je glazba sredstvo za ponovno stvaranje osjećaja zajedništva. U doba karantene i raznih pritisaka, glazba je poveznica između pojedinaca i kultura, bez obzira na društvenu, etničku i kulturnu pozadinu", ustvrdili su.

Očekuju da će upravo glazba i kultura biti krajnje potrebna i od ključne važnosti u pružanju obnovljene i kulturne povezanost građanima.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini