ZAGREB

Drama i poezija u petak na "Booksi u parku"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Program na terasi književnog kluba Bookse u Martićevoj ulici, "Booksa u parku", nastavlja se u petak, 30. travnja, tribinom na kojoj će se razgovarati o ulozi dramaturga u hrvatskim kazalištima, nakon čega slijedi program "Pjesnikinja petkom", koji će ugostiti pjesnikinje s Banije.

U sklopu ciklusa "Zanimanje: dramaturg", ostvarenog u suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela, pred Booksom će se u 18 sati održati tribina na kojoj će se razgovarati o dramaturgiji u kazališnim institucijama.

"Premda većina dramaturga radi upravo u prekarnim uvjetima, bez mogućnosti stalnog zaposlenja i dugoročnog planiranja vlastite prakse, u sistematizacijama većine domaćih kazališta predviđeno je radno mjesto dramaturga. Međutim, tek vrlo mali broj tih kazališta ima zaposlene dramaturge na tim radnim mjestima", ističu iz Bookse.

Razgovor će pokušati dati odgovore na pitanje zašto je tome tako, te što bi uopće trebao raditi dramaturg zaposlen u jednoj kazališnoj instituciji i koji odnos on/a zauzima u čvrstim hijerarhijama institucionalnog kazališta, dodaju.

Sudjeluju Nataša Antulov, dramaturginja donedavno zaposlena u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, dramaturg zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle Dubravko Mihanović i Mirna Rustemović, dramaturginja Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Tribinu moderira članica SPID-a Lucija Klarić.

Isti dan, u 20 sati, održat će se i tribina "Pjesnikinja petkom", koja ovoga puta ugošćava pjesnikinje s Banije, Ines Kosturin iz Petrinje i Sanju Domenuš iz Siska.

Ove pjesnikinje često promišljaju svakodnevice kojima su okružene, neka tumorna mjesta društva koje promatraju, ali nerijetko na potpuno drugačije načine. Na tribini će razgovarati o mnogočemu, poeziji kao mogućnostima bijega, počecima i razlozima pisanja, načinu pisanja, prostornoj odmaknutosti, kao i postaviti pitanja vidljivosti književnosti izvan metropole, što se često javlja kao akutan problem naše književne svakodnevice.

Tribinu će voditi i s pjesnikinjama razgovarati Monika Herceg i Marija Dejanović, obje također iz Petrinje i Siska.

Događaji će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

Programe podupiru Ministarstvo kulture i medija RH te Grad Zagreb.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum