VINKOVCI

Dodjelom nagrada u Vinkovcima završio 6. Filmski festival glumca

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dodjelom nagrada te projekcijom filma "Divljaci" Darija Lonjaka u Vinkovcima je u srijedu završio 6. Filmski festival glumca na kojem je publika imala prigodu pogledati sedam hrvatskih dokumetražnih filmova.

Nagradu Zlatni Orion za glavnu žensku ulogu dobila je Marina Redžepović za ulogu Anamarije u filmu "Zbornica" Sonje Tarokić, dok je Zlatni Orion za glavnu mušku ulogu pripao Nikši Butijeru za ulugu Andrije u filmu "Glava velike ribe" Arsena Oremovića.

Srebrnim Orionom za sporednu žensku ulogu nagrađena je Nives Ivanković za ulogu Vedrane u filmu "Zbornica", a za sporednu mušku ulogu Hrvoje Barišić za ulogu Miše u filmu "Punim plućima" Radislava Jovana Gonze.

Specijalna nagrada dodijeljena je Klari Hrvanović za ulogu Sofije u filmu "Ljeto kad sam naučila letjeti" Radivoja Andrića.

Odluku o nagradama donio je Ocjenjivački sud u kojem su bile Doris Šarić-Kukuljica, Iva Mihalić i Alma Prica.

"Bilo je veliko zadovoljstvo, ali nije bilo lako jer među ovih sedam filmova koje smo vidjele ima odličnih i sjajnih, a još više smo vidjele odličnih i sjajnih glumaca", kazala je Alma Prica dodajući kako je za nagrade presudila kvaliteta. Ocijenila je da je Hrvatska puna mladih talentiranih glumaca.

"Nadam da je pred njima svima sjajna budućnost, ali to izgovaram s određenim  strahom jer puno je u Hrvatskoj škola za glumce iz kojih svake godine izlazi velik broj završenih glumaca i glumica, a bojim se da je njihov broj veći od mogućnosti koje su im ponuđene", ocijenila je Prica. Dodala je kako je u vrijeme kada je ona bila mlada glumica bilo lakše jer je njezina generacija imala sreću da je radila u kazalištu uz stare i sjajne kolege glumce te je imala kontinuitet rada, što je iznimno bitno.

Predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika Ksenija Marinković poručila je kako je sjajan ideja bila na kazališni Festival glumca, nasloniti Filmski festival glumca. "U Hrvatskoj postoji cijeli niz sjajnih filmskih glumaca i šteta je da se to ne vidi i ne nagradi", kazala je.

Podsjetila je na sinoćnje predstavljanje monografije o Ivi Gregurevići, rekavši kako je s Gregurevićem puno i jako dobro radila. "On je imao nevjerojatnu snagu, snagu da pokreće i podržava glumačku zajednicu", dodala je.

Dodijeljena je i nagrada za najbolji hrvatski igrani film - "Priznanje mladih grada Vinkovaca" o kojoj je odlučivao Ocjenjivački sud koji su činili vinkovački gimnazijalci ("žiri mladih"), polaznici nastave Medijske kulture pod vodstvom prof. Marije Tikvić, a dobio ju je film "Ljeto kad sam naučila letjeti".

U sklopu festivala, koji organiziraju Umjetnička organizacija Asser Savus iz Vinkovaca  i Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, upriličen je i bogat popratni program u kojem se posebice istaknulo predstavljanje Monografije Ivo Gregurević u izdanju Školske knjige.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of