ZAGREB

Dodijeljeni Oscari za najbolju scenografiju, kostimografiju i dokumentarne filmove

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Filmu "Bilo jednom... u Hollywoodu" dodijeljen je Oscar za najbolju scenografiju, dok u kategoriji kostimografije nagrađen film "Male žene", a najboljim dokumentarcima proglašeni su "Američka tvornica" i "Učenje skateboarda u ratnoj zoni (ako si djevojčica)".

Scenografiju za film Quentina Tarantina potpisuju Barbara Ling i Nancy Haigh. Za Ling je ovo bila prva nominacija i prvi Oscar, dok je Haigh ovo drugi Oscar nakon 1991. za film "Bugsy".

Film "Bilo jednom... u Hollywoodu" nominiran je u ukupno deset kategorija, a u ovoj su mu konkurirali "Irac", "Jojo Rabbit", "1917" i "Parazit".

"Malim ženama" Oscar za kostimografiju

Film "Male žene", nominiran u ukupno šest kategorija, osvojio je Oscara za kostimografiju.

Autorica kostimografije je Jacqueline Durran, kojoj je ovo drugi Oscar nakon "Ane Karenjine" 2013., a još je četiri puta bila nominirana.

U kategoriji kostimografije nominirani su bili i filmovi "Irac", "Jojo Rabbit", "Joker" i "Bilo jednom... u Hollywoodu".

Najbolji dugometražni dokumentarni film "Američka tvornica"

Najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom proglašen je film "American Factory" (Američka tvornica) Stevena Bognara i Julije Reichert, koji ekonomske i socijalne probleme koji nastaju kada se kineska tvornica stakla otvori u Americi. Film je producirala kuća Baracka i Michelle Obama. 

U toj su kategoriji nominirani bili i sirijsko-danski film "The Cave" Ferasa Fayyada, brazilski "The Edge of Democracy" Petre Costa, film "For Sama" Sirijke Waad al-Kateab i Britanca Edwarda Wattsa te makedonski film "Medena zemlja".

Najbolji kratkometražni dokumentarni film "Učenje skateboarda..."

Najboljim kratkometražnim dokumentarcem proglašen je britanski film "Učenje skateboarda u ratnoj zoni (ako si djevojčica)" autorice Carol Dysinger o afganistanskim djevojčicama koje uče čitati, pisati i skejtati u Kabulu.

Za Oscara za kratkometražni dokumentarni film konkurirali su južnokorejski "In the Absence" Seung-jun Yia, švedsko-američki "Life Overtakes Me" Kristine Samuelson i Johna Haptasa te američki "St. Louis Superman" Samija Khana i Smriti Mundhra i "Walk Run Cha-Cha" Laure Nix.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of