Pulska filmska tvornica

DIGITALNA FILMSKA KARANTENA Danas "Društvo spektakla" iz udobnosti i sigurnosti vašeg doma

| Autor: B. Ć. J.
Film "Društvo spektakla" počinje u 20 sati

Film "Društvo spektakla" počinje u 20 sati


Danas, 19. ožujka, u 20 sati Pulska filmska tvornica organizira raspravu oko filma filozofa, redatelja i situacionista Guy Deborda "Društvo spektakla" iz udobnosti i sigurnosti vašeg doma.

Voditelji Digitalne filmske karantene su kontrapunkti Igor Zenzerović i Vedrana Bakša, koji će uvesti digitalnu publiku u film, objasniti kako film pogledati i kao sudjelovati u Digitalnoj filmskoj karanteni. Smisao okupljanja je rasprava o filmu. Organizatori stoga pozivaju svu filmofilsku, kinoklubašku, i drugu virtualnu publiku da putem FacebookLivea sudjeluju u nastavku održavanja filmske kulture i komunikacije putem dijeljenja mišljenja, kritika i komentare na film.

"Društvo spektakla" je značajna kinematografska analiza Guya Deborda o potrošačkom društvu i temelji se na njegovoj utjecajnoj knjizi "La sociétédu spektakl" (1967). Debord je bio vodeći član avangardnog umjetničkog pokreta 'Situationist International'. Ovaj kinematografski esej koristi svoju metodu ' détournement ' kako bi dekontekstualizirao i preuredio postojeće audio-vizualne materijale i tekstove kako bi ih kritizirao i stvorio novo značenje. Rezultat je subverzivni kolaž ideoloških (pokretnih) slika socijalističkih i kapitalističkih društava koji su ovdje predstavljeni kao artefakti globalnog medijskog 'spektakla': Društveni odnosi između ljudi posreduju umjetnim slikama i lažnim prikazima koji ljude pretvaraju u puke pasivne potrošače i "gledatelji" svog otuđenog postojanja. Motiv Guya Deborda bio je stvoriti radikalnu društvenu kritiku i razornu, anti-iluzionističku kinematografiju kao protuotrov i revolucionarno oruđe protiv dominantnih kulturnih i sociopolitičkih snaga svoga vremena.

Film traje 87', a Guy Debord potpisuje i scenarij. Producent je Christian Lentretien, montažerka Martine Barraqué-Curie, autor glazbe Michel Corrente.

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada kultura Nova, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater