ZAGREB

Dani hrvatskog filma objavili program kratkometražnih naslova

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kratkometražni igrani filmski program 31. izdanja Dana hrvatskog filma, koji će se održati od 10 do 14. svibnja u kinu Tuškanac, donosi 16 filmskih ostvarenja.

Selektor programa, filmski i književni kritičar Dragan Jurak kaže da se može zaključiti da su dvije godine pandemije i dva veća potresa u bitnome odredili tematski i stilski okvir igrane konkurencije Dana.

"Možda će se već dogodine to promijeniti. Rat u Europi, prijetnja nuklearnog sukoba naći će način da uđu u produkciju kratkog filma. Ali za sada to nije slučaj", dodao je.

Kako je najavljeno, program uključuje afirmirane autore, Marka Šantića, Bojana Radanovića, Mladena Stanića, Mate Ugrine, one mlađe poput Filipa Antonia Lizatovića, Karla Voriha, Davida Gaše, Borne Zidarića, Sare Alavanić, Andrije Tomića ali i debitante, Josipa Benete, Tomislava Noršića, Bogdana Tankosića.

Alavanić predstavlja čak dva dokumentarca te jedan igrani (Siročka), dok glumica Lana Barić nastupa u isto toliko igranih naslova – "Palikuća", "Carpe Diem" i "Nehaj".  

"Filmovi kroz različite autorske pristupe i preokupacije progovaraju o različitim temama i problemima, ali većina njih svedena je ili definirana određenim prostorom", ističe se u najavi.

Nekoliko filmova iz konkurencije određeno je prostorom stana, kuće ili sobe – "Sama" Borne Zidarića, "Nehaj" Martine Marasović, "Možda, kad se zaposlim" Tomislava Noršića, "Sve što dolazi" Mate Ugrine, "Palikuća" Davida Gaše. 

Ti prostori mogu biti sobe za iznajmljivanje turistima (Marko, Marko Šantić), uvale s vilama za iznajmljivanje (Carpe Diem, Filip Antonio Lizatović), prostori djetinjstva i odrastanja (Siročka, Sara Alavanić), unutrašnjost policijskog automobila (Cajci, Josip Beneta), nogometno igralište (Mali libero, Mladen Stanić), ili prostor igre u koju je zatvoren trojac s djevojkom i dva mladića (Nema ljubavi u klubu, Marko Turčinov).

Većina igranih filmova dolazi iz produkcije Akademije dramske umjetnosti i Blanka, dok je jedna od novina i film nastao u produkciji privatnog visokog učilišta VERN. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum