ZAGREB

Dan Europe uz ukrajinski film "Donbas" u kinima u Šibeniku, Osijeku, Puli i Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ovogodišnji Dan Europe obilježit će se projekcijama ukrajinskog filma "Donbas" Sergeja Loznice, 8. i 9. svibnja u Art kinu Arsen u Šibeniku, kinu Urania u Osijeku, kinu Valli u Puli i Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu.

"Donbas", film o antiratnom ostvarenju o apsurdima, okrutnosti, korupciji, beznađu i preživljavanju, smješten je u toj istočnoukrajinskoj regiji gdje se odvija hibridni rat koji uključuje otvoreni oružani sukob uz ubojstva i pljačke masovnih razmjera od strane separatističkih bandi, stoji u najavi. 

"Putovanje Donbasom odvija se u slijedu čudnih avantura, gdje se groteska i drama isprepliću jednako kao i život i smrt. Ovo nije priča o jednoj regiji, jednoj zemlji ili jednom političkom sustavu. Priča je to o svijetu izgubljenom u postistini i lažnim identitetima. Priča o svakome od nas", dodaje se u najavi HAVC-a.

Program se organizira na inicijativu Međunarodnog festivala književnosti u Berlinu, Deska Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske, u suradnji s  tim kinima i u partnerstvu s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj.

Prihod od prava prikazivanja filma bit će direktno usmjeren organizaciji "Filmmakers for Ukraine", dok će prihod od ulaznica ili biti doniran ukrajinskim izbjeglicama koji su svoje utočište trenutačno pronašli u Hrvatskoj ili ukrajinskim filmašima.

Na Dan Europe ? obljetnice Schumanove deklaracije iz 1950. i prvog službenog koraka u stvaranju Europske unije, diljem Europe održavaju se brojna događanja s fokusom na sadržaje koji slave raznovrsnost Starog kontinenta, poznajući javnost s radom svih relevantnih europskih institucija i organizacija koje promiču europske vrijednosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum