ZNANSTVENI SKUP

CRTICE IZ POVIJESTI KANFANARŠTINE: Kanfanar u žiži znanstvenog interesa

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Znanstveni skup je održan u Domu mladih u Kanfanaru (N. O. R.)

Ovogodišnji znanstveni skup "Crtice iz povijesti Kanfanarštine" započeo je predstavljanjem izdavačkog pothvata - zbirki "Korenić I" i "Korenić II", najvažnijih dokumenata o povijesti Dvigrada, a koje prema riječima voditelja skupa dr. Marka Jelenića predstavljaju i neprocjenjivu važnost za povijest Kanfanara

U Domu mladih u Kanfanaru preksinoć je održan znanstveni skup pod nazivom "Crtice iz povijesti Kanfanarštine" na kojem su predstavljeni radovi autora, čija će se tiskana djela naći u slijedećem, petom po redu kanfanarskom Zborniku.

Ovaj, 10. po redu znanstveni skup "Crtice iz povijesti Kanfanarštine", kojeg je otvorio voditelj skupa i glavni urednik Zbornika dr. Marko Jelenić, započeo je predstavljanjem izdavačkog pothvata - zbirki "Korenić I" i "Korenić II", najvažnijih dokumenata o povijesti Dvigrada, a koje prema riječima Jelenića predstavljaju i neprocjenjivu važnost za povijest Kanfanara.

Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, govorio je na temu paleolitičkih pećinskih slikarija iz Romualdove pećine koje su, kako je naveo, sasvim slučajno otkrivene 2010. godine, dok je njihova autentičnost od strane inozemnih autoriteta potvrđena sedam godina kasnije. Anton Meden iz Udruge Dvegrajci predstavio je rad vezan za novopronađeno neolitičko nalazište/naselje "Vala pod krug", dok je Marko Jelenić, temeljem starih i autentičnih dokumenata, odnosno protokola oporuka i osobnih isprava pripovijedao priču o povijesti bilježništva u Istri, ali i mentalitetu i statusu ljudi o kojima govore ti dokumenti.

Referat Jakova Jelenčića na temu "Crtice iz povijesti kanfanarskog Kaptola" odnosio se na život kaptola i iščitavanje života svakodnevne crkvene zajednice u Kanfanaru. Izlaganje Ive Kolić na temu smrtnosti na Kanfanarštini tijekom 60.-ih i 70.-ih godina 19. stoljeća išao je u smjeru pojašnjavanja uzroka mortaliteta u tom periodu. Diego Ham, iz Centra za povijesna istraživanja Rovinj, imao je zanimljivo predavanje na temu "Kada će krenuti na bolje? - Razbojništvo na području Kanfanarštine u prvim poslijeratnim godinama 1945". Anton Meden podsjetio je na "Pad Bombardera u selu Maružini" i iskakanju pilota iz aviona. Josip Šiklić govorio je na temu popis stanovništva Općine Kanfanar 1945., na osnovu kojeg se utvrđivala narodnost, a Kristina Hekić, govorila o podrijetlu kanfanarskih prezimena i njihovoj brojnosti. Znanstveni skup okončan je predavanjem Noela Šurana na temu "Baračanskih susreta kantadura - od formalnog do neformalnog".


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum