ZAGREB

BEK: Prozni blok nagrađivanih autora, Cvetnića, Gregura, Pavičića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Projekt Besplatne elektroničke knjige objavio je u svom 'muškom proznom bloku' tri knjige nagrađivanih hrvatskih pisaca, Ratka Cvetnića, Marka Gregura i Jurice Pavičića, s temama od Domovinskog rata do tranzicijskog kriminala i konzumerizma.

To su "Kratki izlet" Ratka Cvetnića, koji je nagrađen Gjalskim te se i danas smatra jednom od najboljih proza o Domovinskom ratu, zbirku priča "Divan dan za Drinkopoly" Marka Gregura,  nagrađen Prozakom, te roman "Minuta 88“ Jurice Pavičića, višestruko nagrađivanog prozaika, scenarista i novinara.

Cvetnić se upravo "Kratkim izletom" 1997. afirmirao na domaćoj književnoj sceni, a riječ je o njegovim zapisima o sudjelovanju u Domovinskom ratu na južnom bojištu, od kolovoza 1992. do rujna 1993.  

"Roman sadrži gomilu anegdota s bojišta, stvari viđenih ili načutih, razmišljanja o ratnoj Hrvatskoj, kao i obilje vrhunskog humora i ironije. Osim što je zabavna i uvjerljiva, knjiga je uspjela izbjeći klopku u koju je upala većina sličnih djela u Hrvatskoj – nije nimalo patetična i do danas se smatra jednom od najboljih proza o ratu u Hrvatskoj", ističe se u najavi.

Gregur u svojim pričama okupljenim u zbirci "Divan dan za Drinkopoly" pozornost posvećuje ljudima koji nisu ni na društvenom vrhu ni na dnu (iako su bliže drugom) pokazujući kako i njihove sudbine itekako mogu biti zanimljive i važne. "Priče su to lišene velikih gesta, pametovanja i senzacionalizma kojih su prepuni masovni mediji što uvelike oblikuju ono što bismo trebali zvati suvremenim ukusom", dodaje se.  

U romanu "Minuta 88" Pavičić govori o urušavanju temeljnih moralnih vrijednosti u našem društvu, socijalnoj nepravdi koju donosi divlji kapitalizam nagrizajući i stabilnost obitelji i samopoštovanje pojedinca. "Pomalo paradoksalno za pisca krimića i trilera, Pavičić se iskazuje piscem kojemu je svojstvena jaka moralistička gestualnost", zapisao je Velimir Visković u svom osvrtu na roman.

Projekt besplatnih elektroničkih knjiga Društva za promicanje književnosti na novim medijima s novim naslovima od 265 objavljenih čitateljima ima dostupno njih 231, od čega više od stotinu proznih naslova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum