NAJNOVIJE


NOVI USPJEH PREDSTAVE

"Barufe" najbolja predstava 5. Novog tvrđava teatra


Ništa nije smetalo predstavi što se pred vojvođanskim gledalištem igra na slovenskom, talijanskom, hrvatskom jeziku i drastičnim lokalnim dijalektima Istre, Slovenskog Krasa i Primorja. Postavljena u ambijent improvizirane pozornice na trgu, na tržnici, na obali mora, ova razigrana kazališna bravura, išla je najkraćim putem do srca i uma razgaljenog gledališta, ističe se ocjeni kritike Gorana Cvetkovića

Predstava "Barufe" koja je nastala u koprodukciji Gledališča Koper, Slovenskog stalnog gledališča Trst, Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i SNG-a Nova Gorica, a u režiji Vita Taufera proglašena je najboljom na 5. Ljetnom festivalu Novi Tvrđava Teatar. Na ovom ambijentalnom kazališnom festivalu, koji se od 3. do 9. srpnja održao u Vili "Stanković" u Čortanovcima (Novi Sad) i Novosadskom pozorištu/Ujvideki Szinhaz, izvedeno je šest predstava u izboru selektorice i umjetničke direktorice Vide Ognjenović.

Urnebesni i dugotrajni aplauz

"Ništa nije smetalo predstavi što se pred vojvođanskim gledalištem igra na slovenskom, talijanskom, hrvatskom jeziku i drastičnim lokalnim dijalektima Istre, Slovenskog Krasa i Primorja. Postavljena u ambijent improvizirane pozornice na trgu, na tržnici, na obali mora, ova razigrana kazališna bravura, išla je najkraćim putem do srca i uma razgaljenog gledališta, u furioznom tempu i raskošnom i požrtvovanom glumačkom angažmanu. Na ovoj skoro trosatnoj predstavi, prisustvovali smo pravom kazališnom prazniku – inteligentno napisanom tekstu, visokoparnoj, a tako jednostavnoj režiji, posvećenoj i maštovitoj glumačkoj igri i sve to u općoj atmosferi radosti stvaranja i originalnoj kritičkoj misli, koja se zavijorila nad veselim i komičnim sekvencama, što je sve ozarilo i osvijetlilo prijatnu večer, visoko nad Dunavom u daljini i pod širokim vojvođanskim nebom, skoro do ponoći. Konačan utisak je bio veličanstven! Aplauz je bio urnebesan i dugotrajan", zaključio je između ostalog u kritici predstave Goran Cvetković na Radiju Beograd.

Najbolja i na Danima satire

Predstava je nastala prema tekstovima Carla Goldonija i Predraga Lucića. Premijerno je izvedena u lipnju prošle godine u Puli, dvorištu Povijesnog i pomorskog muzeja na Kaštelu.

Podsjetimo i da je ovo već druga nagrada za "Barufe" u manje od tri tjedna jer je predstava proglašena najboljom na 42. Danima satire Fadila Hadžića u Zagrebu.


Podijeli: Facebook Twiter