RIJEKA

Art-kino srpanj otvara retrospektivom Zagrebačke škole crtanog filma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Program riječkoga Art-kina u srpnju počinje retrospektivom Zagrebačke škole crtanog filma pod nazivom "Ostavština", najavljeno je iz tog kina.

 Retrospektiva se otvara u Ljetnom kinu 1. srpnja okruglim stolom na kojem će sudjelovati filmolog i filmski kritičar Nikica Gilić, filmski i kazališni redatelj te ravnatelj Zagreb filma Vinko Brešan i pisac, karikaturist, filmski autor i filmolog Midhat Ajanović Ajan. Prije i nakon okruglog stola, prikazuju se dva bloka nagrađivanih crtanih filmova Zagrebačke škole crtanog filma.

 Riječka pjesnikinja, prevoditeljica i novinarka Laure Marchig predstavit će 4. srpnja svoj film "Glazba spaja / Moj svijet na tanjuru". Film u obliku svojevrsne obiteljske kuharice prati povratak autorice u riječku četvrt kvart Kozala, u kuću njenih predaka.

 Dan poslije, 5. srpnja, donosi riječku premijeru nagrađivanog eksperimentalno-dokumentarnog filma "Ono što smo dijelili" multimedijske umjetnice Kamile Kuc. U filmu se govori o gubitku i raseljavanju kroz sjećanja na rat između Gruzije i separatističke regije Abhazije. Najavljen je dolazak autorice na riječku premijeru.

 7. srpnja je na programu kratkometražni film "Između nas" mlade riječke redateljice Ane Butigan, a riječ je priči koja istražuje osjećaje dječje ljubavi i ljubomore, paralelno otkrivajući višeslojnu dinamiku obiteljskih odnosa. 

 Art-kino će u srpnju ugostiti ciklus ukrajinskog filma nazvan "Fillmski boršč". Prikazivanje ukrajinskih filmova u mreži nezavisnih kina u Hrvatskoj omogućuju Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža, u suradnji s Dovženko centrom, u znak podrške ukrajinskim autorima, filmskim djelatnicima i stanovnicima ratom pogođene zemlje. U Rijeci će se moći pogledati ukrajinski klasici "Sjene zaboravljenih predaka", "Čovjek sa filmskom kamerom" i "Operacija Miraz", kao i tri suvremena naslova, "Zemlja je plava kao naranča", "Pleme" i "Stop Zemlja". 

 Među novim filmovima na repertoaru Ljetnog Art-kina su biografska drama Baza Luhrmanna "Elvis" i romantična drama Mie Hansen-Løve "Bergmanov otok". Tu je i francuska politička komedija "Zauvijek zajedno" Benoîta Delépinea i Gustava Kerverna te dokumentarni film zadivljujuće ljepote "Kraljica baršuna". Kraj mjeseca donosi jedan od najočekivanijih filmova godine, dirljivu irsku dramu "Belfast" Kennetha Branagha uz reprize ovogodišnjih miljenika publike: "Paralelne majke" Pedra Almodóvara i "Licorice Pizza" Paula Thomasa Andersona, izvijestili su iz Art-kina. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater