RIJEKA

Rujan u Art-kinu otvaraju filmovi s Motovunskog filmskog festivala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Art-kino Rijeka program u rujnu otvara gostujućim filmovima s Motovunskog filmskog festivala, koji će se prikazivati od 8. do 11. rujna, a od 13. do 17. rujna održat će se 6. History Film Festival, izvijestilo je Art kino.

Riječ je o četiri filma - intrigantnoj francuskoj drami "Arthur Rambo" Laurenta Canteta, islandskoj drami "Prekrasni stvorovi" Guðmundura Arnara Guðmundssona, tragikomičnoj drami "Sveti duh" Cheme Garcíje Ibarre i iranski film ceste "Put pod noge" Panaha Panahija, sina i suradnika velikog Jafara Panahija.

Od 13. do 17. rujna u Art-kinu održat će se šesti History Film Festival uz mnoštvo novih filmova povijesne tematike i brojne gostujuće autore iz cijelog svijeta. Filmovi u službenoj selekciji otkrivaju nepoznate detalje iz života velikana poput Charlieja Chaplina, Pabla Picassa, Dore Maar i Charlesa Baudelairea, ali i povijesno značajnih događaja poput prosvjeda u Varšavi i narodnog ustanka u Južnoj Koreji, uz još niz društveno zanimljivih povijesnih tema, podijeljenih u tri tematska bloka: Rat, trauma, politika, Dokumentiranje kulture i Filmovi o filmu, izvijestilo je Art-kino.

Višestruko nagrađivani pijanist i skladatelj Zvjezdan Ružić napisao je skladbu posvećenu brutalnom ubojstvu Georga Floyda u Americi u proljeće 2020. godine pod nazivom "Who Taught You That", a videospot je snimio Filip Gržinčić. Premijera u Art-kinu je 21. rujna uz predstavljanje sudionika na projektu.

Riječka premijera dugometražnog rock filma "Yunaci rocka" autora Davida Petrovića na programu je 22. rujna, uz gostovanje autora filma i ostalih članova filmske ekipe. Dugometražni igrani prvijenac Davida Petrovića, glumca-lutkara riječkog Gradskog kazališta lutaka, koji u filmu potpisuje režiju, scenarij i produkciju, inspiriran je Rijekom i riječkom rock kulturnom i supkulturnom scenom. Radnja "Yunaka rocka" odvija se u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća i prati amaterski bend koji se priprema za međunarodno rock natjecanje. 

U Art-kinu će se 29. rujna premijerno prikazati dokumentarno-eksperimentalni film "Duga resa" srpskog kolektiva Škart. "Film o resama i ljudima, ispreplitanju, zaplitanju i rasplitanju, od tepiha preko Duge Rese u Kordunu do Arsena Dedića", kako se navodi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum