ZAGREB

Animafest: Gust raspored pretposljednjeg dana festivala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Animafest u petak nastavlja s nizom projekcija filmova koji su u konkurenciji za nagrade koje će dodijeliti u subotu, a osim žirija i gledatelja gust raspored imat će i gosti festivala koji predstavljaju svoje uratke, imaju predavanja i radionice.

Kino Tuškanac veliki dio programa pretposljednjeg festivalskog dana posvećuje djeci i mladima, kroz Natjecanje filmova za djecu i razgovore s autorima, izborom najboljih filmova s festivala VAFI/RAFI te retrospektivom Zagrebačke škole crtanog filma „Crtići!“, s klasicima poput "Krave na mjesecu", "Vau, vau!", "Posjeta iz svemira", "Igre" i "Profesora Baltazara". 

U tom se kinu navečer prikazuje i dugometražni film Michaele Pavlatove "Maad, moje sunce" o afganistanskom iskustvu češke studentice te izbor filmova nagrađenih Nagradom publike u novije doba, s hitovima "Kisela kiša", "Fizika tuge", "Između sjena" i "Roda".

U Teatru &TD Anastasiya Verlinska govori o novijoj ukrajinskoj animaciji, o studijima, autorima, događanjima, podršci i o tome kako je politička situacija utjecala na njezin razvoj, Špela Čadež o stop-animaciji kojom se u svijetu i proslavila.

Juan Pablo Zaramella ima izlaganje o razvojnoj mogućnostima kratkih filmova, videospotovima i serijama u animaciji, a  Veljko i Milivoj Popović te Božo Balov iz Prime Render Studija predstavljaju animirani projekt "The Lokals" koji se koristi NFT-ovima (non-fungible token) i izlažu o njihovoj primjenjivosti u produkciji animiranih filmova. 

Program Best of Animateka predstavit će dugogodišnji umjetnički ravnatelj toga ljubljanskog festivala Igor Prassel, uz projekcije uspješnica.

U MM centru bit će predstavljena dvojezična monografija "Pedeset godina Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb (1972–2022)".

Filmski programi nastavljaju se konkurencijama  studentskog filma i kratkometražnog filma, te razgovarom sa sudionicima Natjecanja VR animacije Maartenom Isaäkom de Heerom i Keisukeom Itohom u Dvorani Sek. 

Na istom mjestu se od 10 do 22 sata održava tradicionalni cjelodnevni animacijski performans Thomasa Johnsona Volde, kojemu se ove godine pridružuje i Petra Balekić kako bi zajedno realizirali izvedbu pod nazivom "Seeds and Wounds". 

U središnjoj festivalskoj dvorani dan započinje Svjetskom panoramom, a nastavlja se animiranim dokumentarcem iz poljske komunističke povijesti "1970" te filmom "Yaya i Lennie – hodajuća sloboda" koji će predstaviti njegov skladatelj, scenograf i dizajner likova Dario Sansone.

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac od 21,30 se besplatno prokazuje anime "Belle" Mamorua Hosode uz kokice za prvih 200 posjetitelja, najavljeno je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater