ZAGREB

25FPS: Za kraj festivala pioniri kompjutorske animacije i Storm de Hirsch

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zadnji dan Festivala 25 FPS obilježit će u nedjelju,  osim dodjele nagrada najboljim uratcima, pionirski radovi kompjuterske animacije u izboru Ivana Marušića Klifa, najbolji hrvatski eksperimentalni naslovi te igrani film doajenke američke avangarde Storm de Hirsch. 

Prvi nedjeljni program počnje u 16 sati, s filmovima u izboru novomedijskog umjetnika i direktora festivala Vector Hack Ivana Marušića Klifa, a u sklopu programa Žiri predstavlja.

Pod nazivom "X je lijevo-desno, Y je gore-dolje" Klif je u tom programu okupio niz značajnih povijesnih i suvremenih naslova unutar polja računalne umjetnosti koji su imali značaj utjecaj na autora. 

U 18 sati slijede "Refleksi" – program koji okuplja najbolje recentne eksperimentalne filmove u hrvatskoj produkciji, a ovaj put donosi šest filmova hrvatskih autora i autorica različitih generacija i senzibiliteta, koji se služe inovativnim filmskim postupcima kako bi dočarali različite pojavnosti osobnih i društvenih trenja. Nakon projekcije autori će uživo predstaviti svoje filmove. 

Festival će završiti projekcijom koja počinje u 22 sata, u okviru kojega će se predstaviti rijetko prikazivani igrani film "Oproštaj u zrcalu" (1964.) ključne figure njujorške avangardne scene 1960-ih Storm de Hirsch. 

"Napola skriptiran, napola improviziran, riječ je o prvijencu i ujedno jedinom dugometražnom ostvarenju autorice, kojim je postavila estetske i tematske temelje za svoje kasnije kratkometražne filmove bitno zaokupljene promišljanjem ženskog subjektiviteta", rekli su s Festivala, o filmu koji će se prikazati na originalnoj 16-milimetarskoj kopiji. 

Nadahnut osobnim doživljajima autorice, radnja filma smještena je u Rim, a u njezinom su fokusu tri cimerice – Amerikanka Maria (Rosa Pradell), Engleskinja Berenice (Diane Stainton) i Šveđanka Ingrid (Barbara Apostal) – odnosno njihove nestalne i hirovite avanture s drugim partnerima. 

O nagradama najboljim festivalskim filmovima odlučuju članovi Velikog žirija - Pia Borg, Katrin Mundt i Ivan Marušić Klif. Svaki od njih dodijelit će po jedan Grand Prix.

Žiri kritike (Patrick Gamble, Michelle Koch, Ana Kovačić) također će dodijeliti svoju nagradu, kao i publika koja je tijekom festivala glasala za svoje favorite.

Organizatori Festivala, Udruga 25 FPS, dodijelit će Nagradu DCP najboljem hrvatskom eksperimentalnom filmu. Nakon svečane dodjele nagrade, najavljene za 20 sati, slijedi projekcija nagrađenih radova. 

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan uz obvezno preuzimanje ulaznica preko sustava Entrio.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini