Čuvar vodnjanskog blaga

Film o fenomenu vodnjanskih relikvija dobio nagradu na Međunarodnom festivalu turističkog filma

| Autor: Glas Istre
(Foto: arhiva HRT)

(Foto: arhiva HRT)


Na 30. Međunarodnom festivalu turističkog filma - ITF'CRO u Solinu dokumentarni film "Čuvar vodnjanskog blaga" u produkciji Hrvatske radiotelevizije, scenaristice i urednice Vesne Jurić-Rukavine i redatelja Ivice Dleska dobio je nagradu za najbolji scenarij na Međunarodnom festivalu turističkog filma koji se održavao od 15. do 17. studenog u Solinu. 

Međunarodni festival turističkog filma - ITF'CRO Solin / Hrvatska, jedan je od najstarijih festivala turističkog, putopisnog, dokumentarnog filma, i jedan od najcjenjenijih festivala ove vrste na svijetu.

Na festivalu su sudjelovali filmovi, autori i producenti iz čak 147 zemlja svijeta. U kategoriji; turistički, putopisni, dokumentarni, kulturološki, povijesni, ekološki, prijavljeno je 406 filmova/videa. Selektor festivala, od svih prijavljenih, u nominaciji za neku od nagrada Međunarodnom žiriju uputio je 186 filmova/videa (171 iz svijeta i 15 iz Hrvatske). Tradicionalno se organizira u okviru INTERSTAS/Međunarodne smotre turizma, filma, krajobraza. Cjelokupnu manifestaciju, pa tako i ITF'CRO podupiru svjetske i europske turističke novinarske i film festivalske asocijacije: ITF'CRO, FIJET, FEST, CiB.

(Foto: arhiva HRT)(Foto: arhiva HRT)

Nagradu za najbolji scenarij godine primila je Vesna Jurić-Rukavina koja se u kratkom obraćanju zahvalila Međunarodnom žiriju na svečanosti u Solinu i rekla kako je scenarij samo jedna karika u lancu živog tkiva svih koju stvaraju dokumentarni film, te istaknula kako je njena nagrada i nagrada svima koji su dali sebe u tom filmu kroz zajedništvo, visoke standarde struke ali i osobnim prinosom kreativnosti. Posebno je dirnuto govorila o nedavno preminulom kolegi redatelju Ivici Dlesku, naglasila je „umjetničko oko“ direktora fotografije Davor Petričića jer nagradu "dijelim s njim kao i s montažerkom Ninom Koletić, skladateljem Marom Market i producenticom Sunčanom Hrvatin Kunić i s drugima u ekipi a njih je podosta".

Podsjetila je kako je HRT dobio prvi na svijetu mogućnost snimanja relikvija i svetih tijela te ekskluzivna prava korištenja znanstvenog materijala forenzičara i radiologa s KBC Split gdje su snimljeni ostaci neraspadnutih tijela i koji su odbacili da je riječ o mumijama kako se u početku mislilo.

U filmu su široj javnosti dati zorni prikazi CT snimaka o očuvanosti organa, krvnih žila i tetiva sv. Nikoloze. U filmu je dano i pojašnjenje crkvenih zakona o štovanju relikvija, te je Vesna, zahvalila na potpori za rad sada zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši, predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, jer kako je pojasnila Crkva je učinila povijesni iskorak – najprije biskup Ivan Milovan zatim Dražen Kutleša kako bi se identificirale relikvije.

Tako da su do 2022. godine više od devedesetak stručnjaka i znanstvenika iz brojnih ustanova dali doprinos u sagledavanju, obradi i promicanju fenomena vodnjanskih relikvija.

Sve je to u filmu koji traje 52 minute protkano sa životnim svjedočenjem osebujnog svećenika Marijana Jelenića koji je u Vodnjanu bio župnik gotovo 50 godina i koji je život posvetio i očuvanju baštine koja je svjetski fenomen. Dokumentarni film „Čuvar vodnjanskog blaga“ potpisuju i rukovoditeljica proizvodnje dokumentarnog i dramskog sadržaja Božica Obad, te rukovoditelj dokumentarne produkcije Vladimir Brnardić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater