u Velikoj dvorani na Gripama

Mediteranski festival knjige u Splitu od 27. rujna do 1. listopada

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na 6. Mediteranskom festivalu knjige, koji će se u srijedu, 27. rujna otvoriti u Velikoj dvorani na Gripama, sudjelovat će 50 izlagača i 70 nakladnika iz Hrvatske i regije, a organizatori očekuju nekoliko tisuća posjetitelja.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (HGK) Slavko Kozina najavio je da će "dvorana na Gripama biti puna" te da su osmišljeni brojni programi za djecu, za građane i za škole, kao promocije novih naslova kako bi posjetitelji mogli vidjeti što je sve aktualno na književnoj sceni.

"Manifestacija je uključena u bilo grada, ne treba je više poticati jer je prihvaćena. Mediteranski festival knjige nije samo splitski već mediteranski jer 'lovi' i regiju. Ovo je divan primjer suradnje svih sudionika da manifestacija sa 15 tisuća posjetitelja može biti izvrsna, kulturna i edukativna vrijednost koja diže kvalitetu života", kazao je Kozina.

Po riječima članice uredničkog odbora MFK Patricije Horvat, ove će se godine predstavljati djela svih žanrova i književnih vrsta - romani, zbirke priča, pjesama, putopisi, publicistika, a održavat će se i panel diskusije te radionice. Naglasila je da je ove godine autorski program jak, premda će zbog bolesti autora izostati predstavljanje? "Broda za Issu" Roberta Perišića čiji je novi roman jedan od hitova ovoga ljeta.

"Ugostit ćemo neke od autora koje godinama, možda i nikada, nismo vidjeli i čuli u Splitu, poput Marka Gregura ili velikog Svetislava Basare. Tu su i splitske snage poput dobitnika VBZ-ove nagrade Nebojše Lujanovića, Borisa Dežulovića i njegova romana za mlade, Tee Tulić, Borisa Škifića i još mnogih drugih. Međunarodnu dimenziju Festivala donijet će gosti iz Ukrajine, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije", rekla je Horvat.

Član organizacijskog odbora i vijećnik ZNK HGK Mišo Nejašmić rekao je kako očekuju da će od ove godine biti sve više regionalnih izdavača tako da će splitska publika dobiti ono što malo koji sajam ima, a to je velika širina.

Festival mediteranske knjige, jedan od najvećih knjižarskih i književnih sajmova u Hrvatskoj, otvara se u srijedu, 27. rujna u 14 sati, uz prisutnost ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, koja će odmah nakon otvaranja sudjelovati i u panel diskusiji "Aktualna ura" na temu Nacrta prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku, koju će moderirati Kruno Lokotar, najavili su organizatori.

Festival će trajati do 1. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater