ZAGREB

Premijera dokumentarca "Ono što niste znali o Izvoru"

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Dugometražni dokumentarni film "Ono što niste znali o Izvoru" Jakova Sedlara, prvi cjeloviti dokumentarac o Izvoru Orebu i Emiliji Karlavaris, premijerno se prikazuje u ponedjeljak u Veloj Luci.

Film prati pola stoljeća umjetničkog rada i zajedničkog života tih dvoje istaknutih hrvatskih umjetnika, uz sve faze njihova stvaralaštva, od studentskih dana, preko afirmacije u Hrvatskoj i svijetu do danas.

Po riječima redatelja i scenarista Jakova Sedlara, njih su dvoje na neki način ostali posljednji Mohikanci jedne velike škole, zagrebačke Likovne akademije na kojoj su stasali uz profesore Franu Kršinića, Valerija Michielija, Matka Peića i druge. 

Podsjeća kako je slikar, kipar i pjesnik Izvor Oreb najpoznatiji po svojim sjajnim slikama jutra na moru, morskih sumaglica, ali i zagrebačkih veduta u jesenima punim magle. 

"Njegova poetika temelji se na francuskim uzorima, a njegov rad prepoznat je ne samo u Hrvatskoj gdje je jedan od najpopularnijih slikara, nego i u Švedskoj, Japanu, SAD-u i drugdje", ustvrdio je najavljujući svoj film. 

U filmu se prvi put može vidjeti i kako je nastajala velika skulptura Olivera Dragojevića koja bi uskoro trebala biti postavljena u Veloj Luci, koji je i rodni grad Izvora Oreba.

Nastajao je od 2019. godine, u produkciji Croatia filma i Lumiere filma iz Zagreba te Filminda iz Tel Aviva. Tekst u filmu interpretira dramski prvak Dragan Despot.

Film bi se od ove jeseni trebao početi prikazivati u Hrvatskoj i svijetu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater