ZAGREB

MFF: Program "Izgubljeno/Nađeno" kao nova prilike za propuštene filmove

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Motovun Film Festival u ovogodišnjem popratnom programu "Izgubljeno/Nađeno" donosi filmove koje su selektori željeli uvrstiti u program dosadašnjih izdanja, ali zbog raznih okolnosti to se nije dogodilo.

Tisuću je načina da se izgubi film, a ovo je šansa da neki od njih pronađu svoj put do publike Cinehill Motovun Film Festivala koji se održava od 22. do 24. srpnja u Motovunu te od 26. do 29. srpnja na Petehovcu u Gorskom kotaru, izvijestili su organizatori.

Direktor festivala Igor Mirković rekao je kako su razlozi za propuštanje pojedinih filmova često vrlo prozaični, a najčešće se svode na to da je neki drugi festival bio brži.

"Ili oni ponekad izgube od nas, takav je festivalski život. Nekad se ispriječe tehnički problemi, a nekada jednostavno više nema mjesta, a znaju biti i bolno skupi distributeri. Ne, ne možeš imati svaki film koji poželiš“, otkrio je.

Po njegovim riječima, još dok su filmovi putovali avionima, znalo se dogoditi da se zagube, nekad je redatelj odlučio premontirati film i povući ga s festivala ili su u jednoj godini imali previše filmova iz neke zemlje.

"Taj film možda bi bio bolji od onih koje smo već potvrdili, ali nema natrag i tako ne bude odličnog filma. Nekad se distributer jednostavno ne javi. Bilo je filmova koje nismo dobili, a da nikada nismo doznali zašto“, ustvrdio je.

Ponekad su to vremenske prepreke, pokvareni telefoni i tehničke komplikacije, problem u komunikaciji.

rimjerice, jednom prilikom zbog pandemije je otkazano gostovanje velikog redatelja i počasna nagrada ostala je neuručena, a u Motovunu nije prikazan "Bravo!" Radua Judea. Zato će taj "balkanski antivestern nagrađen Srebrnim medvjedom na Berlinaleu", na rasporedu biti u ovom izdanju, 23. srpnja.

U slučaju filma "Fantastična žena" Sebastiána Lelia, koji će pred motovunsku publiku napokon doći 24. srpnja, rastreseni distributer zaboravio je da je film obećao nekome drugome.

Prikazat će se i "Poslije sunca" Charlotte Wells, koji se kasnije prometnuo u jedno od najvećih iznenađenja godine, "Dogman" talijanskog redatelja Mattea Garronea (Gomora, Reality),  animirani "Voleći Vincenta" redateljskog dvojca Dorote Kobiele i Hugha Welchmana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater