ZAGREB

David Gašo osvojio nagradu "Vedran Šamanović" za film "Niska trava"

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Godišnju nagradu „Vedran Šamanović“ ove je godine osvojio David Gašo, za igrani film "Niska trava", a dodijelit će mu se u okviru Pulskog filmskog festivala.  

Utemeljena u počast filmskom snimatelju i autoru Vedranu Šamanoviću nagrada se dodjeljuje filmskom umjetniku koji je u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu.

U obrazloženju se ističe kako je nagrađeni film, nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti, ima sve što jedna prosječna hrvatska obitelj može poželjeti: psujuće očeve i odmetnute sinove, fine roštilje i svježe lubenice.

"Sve to razvija elegantno, s luckastom patinom Jacquesa Tatija, u kontroliranim, statičnim i pažljivo kadriranim situacijama koje su uvijek negdje na granici 'zdravog' razuma, poput minuciozno izgrađenih prizora Roya Anderssona iz hrvatskog predgrađa", napominje se.

Kako se dodaje, pomaci u narativu, kao i specifičan redateljski postupak, stvaraju višak vrijednosti i zadiru dublje u potencijale filmskog medija.

Nagradu, koja je prvi put dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu 2010., osnovalo je pet filmskih udruga: Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatska udruga filmskih snimatelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Hrvatski filmski savez.

Film je izabrao tročlani žiri, koji čine Miro Frakić, Vladislav Knežević i Diana Nenadić.

Dodjela će se održati 17. srpnja u Festivalskom centru u okviru Pulskog filmskog festivala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater