ZAGREB

Profesor Baltazar i klasici Zagrebačke škole animacije objavljeni na vinilu

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Dvostruki album „The Zagreb School Of Animated Film (Original Soundtracks 1961-1982)“ i album glazbe serijala „Profesor Baltazar“ kompozitora Tomislava Simovića objavljeni su u vinilnom izdanju, a prva promocija izdanja održati će se na Pula film festivalu u nedjelju, 16. srpnja.

Objavom ova dva albuma u ukupnom trajanju od preko 120 minuta završen je višegodišnji proces restauracije i publikacije preko 300 izvornih vrpci hrvatskog kompozitora Tomislava Simovića, priopćili su iz izdavačke kuće Fox&His Friends Records te istaknuli kako glazba iz ovih animiranih filmova do sada nikada nije bila objavljena i smatrala se izgubljenom.

Dvostruki album „The Zagreb School Of Animated Film (Original Soundtracks 1961-1982)“ sadrži izbor tema iz 18 kratkometražnih naslova slavne Zagrebačke škole crtanog filma.

Album „Profesor Baltazar“ sadrži glazbu iz kultnog serijala o profesoru Baltazaru koji znanošću i nenasilnim metodama rješava probleme stanovnika Baltazargrada, a kojeg u kulturnoj i filmskoj branši nazivaju najvećim hrvatskim izvoznim proizvodom.

Urednici oba izdanja su Leri Ahel i Željko Luketić, a ovim novim izdanjima kuće Fox & His Friends nastavlja se rad na opusu Tomislava Simovića koji je potpisao nekoliko stotina filmskih partitura.

Simović je već objavljen na albumima glazbe za film „Gosti iz galaksije“  i „Visitors From The Galaxy Revisited“ na kojemu su urednici Ahel i Luketić pozvali 11 umjetnika iz 9 zemalja da vlastitim kompozicijama reinterpretiraju Simovićev rad za prvi jugoslavenski i hrvatski SF film koji se na ovogodišnjem Pula Film Festivalu u Areni, u sklopu proslave 70 godina Zagreb filma, premijerno prikazuje u novoj, restauriranoj verziji.

Na albumu posvećenom temama iz kratkometražnih crtića, uključena je i glazba iz Oscarom nagrađenog „Surogata“ Dušana Vukotića, zatim „Dnevnika“ Nedeljka Dragića, „Posjeta iz svemira“ Zlatka Grgića i brojnih drugih naslova.

Na albumu glazbe iz serijala „Profesor Baltazar“ objavljeni su i produžena jazz verzija naslovne Bal-Bal-Baltazar teme, te dječji hitovi poput Zbora životinja u kojem pjevaju mačke i psi, kao i pokušaja opernog pjevanja iz epizode „Krojač Silvestar“ koju je Simović zamislio kao domaću verziju Florence Foster Jenkins, rekli su iz izdavačke kuće.

Kako je najavljeno, nakon promocije nova dva izdanja Tomislava Simovića na Pula Film Festivalu 16. srpnja u prostoru Doma hrvatskih branitelja, daljnje promocije održati će se u rujnu u Zagrebu, a potom i u Beogradu i drugim gradovima u kojima će uz razgovor publici biti i prikazani i selekcije filmova Zagrebačke škole animiranog filma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of