u motovunu

Izložba"Hrvatska pod zvijezdama" i radionica astrofotografije "Kako snimiti zvijezde?"

Dan nakon otvorenja izložbe pejzažnih astrofotografija, u subotu 10. lipnja s početkom u 18 sati, u Motovunu će se održati radionica astrofotografije "Kako snimiti zvijezde?"

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Vučja motovunska Luna (Branko NAĐ)

Vučja motovunska Luna (Branko NAĐ)


Svečano otvorenje izložbe pejzažnih astrofotografija "Hrvatska pod zvijezdama", autora Branka Nađa, održat će se u petak 9. lipnja u 19 sati u Galeriji "Pet kula" u Motovunu, u organizaciji Udruge fotografa Fotovun. Izložba ostaje otvorena do 6. srpnja i može se razgledati svakoga dana od 9 do 18 sati.

Noćni pejzaži

Izložba "Hrvatska pod zvijezdama" donosi fotografije noćnih pejzaža, nastalih na znamenitim hrvatskim turističkim i povijesnim lokacijama, poput Plitvičkih jezera, izvora Cetine, Jasenovca, Rta Kamenjak, Motovuna ili pak na paškim poljima soli.

Branko Nađ noćno nebo uvijek snima u RAW formatu, bira noći kada nema Mjeseca, ili snima sam Mjesec, dakako, prati vremenske prognoze. Služi se aplikacijama kojima se unaprijed može isplanirati zalaske i izlaske Sunca, Mjeseca, položaj Mliječne staze, kiše meteora…

- Očuvanog, pravog, tamnog zvjezdanog neba u Hrvatskoj još ima, iako sve manje radi porasta svjetlosnog onečišćenja, pa Branko marljivo bilježi tu ljepotu za buduće generacije. Promovira prekrasne noćne vizure Hrvatske i potrebu za zaštitom pravog mraka i zvjezdanog neba. Izložba 'Hrvatska pod zvijezdama' prikazuje izvanredne, mogli bi reći i bajkovite noćne vizure Hrvatske i njenog prekrasnog zvjezdanog neba, odnosno noćne pejzaže prirodnih, povijesnih, spomeničkih i kulturnih znamenitosti, zapisao je Dorian Božičević, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza.

Čakovčanin koji već godinama živi u Zagrebu, Branko Nađ, danas je glavni urednik Universitas portala Sveučilišta u Zagrebu, a zadnjih nekoliko godina njegova fotografska strast usmjerena je k pejzažnoj astrofotografiji. Iza sebe ima nekoliko izložbi u Čakovcu i Zagrebu. Koristi Nikon fotoaparate i Sigma objektive.

Radionica astrofotografije

Dan nakon otvorenja izložbe pejzažnih astrofotografija, u subotu 10. lipnja s početkom u 18 sati, u Motovunu će se održati radionica astrofotografije "Kako snimiti zvijezde?" koju će voditi upravo Branko Nađ, iskusni astrofotograf.

Radionica je podijeljena u dva dijela, od 18 do 19 sati je teoretski dio u kuli "Nova vrata", Resselov trg 1, gdje će polaznici moći naučiti koja je osnovna oprema potrebna za snimanje astrofotografija i koji se računalni programi koriste. Objasnit će se načini snimanja, govoriti o planiranju snimanja, fokusu, stakiranju (engl. stacking) i obradi astrofotografija.

Od 21 do 23 sata, tijekom praktičnog dijela u Motovunu i okolici, polaznici će učiti o prepoznavanju zvijezda i sazviježđa na noćnom nebu, planiranju kompozicije, postavljanju opreme te pripremi i fotografiranju. Maksimalni broj sudionika je petnaest, prijave su otvorene do popunjenja mjesta, a sve informacije o prijavi na radionicu mogu se pronaći na službenoj web stranici Udruge fotografa Fotovun www.fotovun.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum