ZADAR

Izložba „Zadar does Banksy“

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Od 1. lipnja do 8. listopada u Kneževoj palači u Zadru moći će se razgledati izložba „Zadar does Banksy“.

Riječ je o neautoriziranoj izložbi posvećenoj britanskom street-art umjetniku i aktivistu Banksyju, čija djela već tri desetljeća privlače interes svjetske javnosti, a u srijedu je u organiziranom posjetu predstavljena zadarskim novinarima.

"Iako mu je identitet još uvijek nepoznat, smatra se da je Banksy rođen 1974. u malom gradiću pored Bristola. Ono što je manje poznato jest da je on svestrani umjetnik koji se, osim grafitima, bavi snimanjem filmova i fotografijom", rekla je - o jednom od najvećih umjetničkih misterija 21. stoljeća - voditeljica odjela za marketing i odnose s javnošću Narodnog muzeja Zadar Lorena Peroš.

Napomenula je da se uz Banksyja veže sintagma kulturnog aktivizma jer potiče brojna pitanja uz uličnu umjetnost.

"On je istodobno i slavan i anoniman. Danas možemo o njemu govoriti kao jednom širem kulturnom fenomenu. S jedne strane, njegova djela na aukcijama dostižu milijunske iznose, a s druge, on se bori protiv komercijalizacije umjetnosti", istaknula je te dodala da će se u Zadru moći razgledati 70 umjetničkih djela Banksya, umjetnika koji su utjecali na njega i umjetnika na koje je on utjecao.

Organizator izložbe, uz Narodni muzej Zadar, jest slovenski kolekcionar David Rjazancev, koji je rekao da se izložba proteže u šest soba te da svaka ima svoju poruku.

"Poruka je Banksy i sve ono što on predstavlja! To su mnogobrojne stvari u posljednjih 30 godina. Napravio je velik broj radova sa svih mogućih područja koja su, mislim, važne za naše živote", istaknuo je.

Dodao je da će se na izložbi moći vidjeti grafike, plakati te, primjerice, što je Banksy radio za izbjeglice i s njima, što je radio za Palestinu, što je radio protiv rata…

Za trajanja izložbe, Narodni muzej organizirat će dva projekta - prvi je natječaj pod nazivom "15 minuta anonimnosti" koji je namijenjen mladima do 35 godina koji će moji kroz svoju umjetnost predstaviti što za njih znači anonimnost.

Drugi je "Festival ulične umjetnosti" koji će se održati u dvorištu gimnazija Jurja Barakovića i Vladimira Nazora, 17. lipnja od 17 do 23 sata, na kojemu će sudjelovati zadarska grafiterska, plesna i apstraktna umjetnička scena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater