NAJPOZNATIJI NEPOZNATI UMJETNIK

Slovenski kolekcionar u porečkoj galeriji izložio devet originalnih Banksyjevih grafika

Uz Welcome otirač i Skateboard, izložene su originalne grafike Applause, Bomb Hugger, Flag, Flying Cooper, Golf Scale, Monkey Queen i Toxic Mary. Izložba je realizirana u dogovoru slovenskog kolekcionara Davida Rjazanceva i Sebastijana Vojvode, voditelja Odjela likovnih umjetnosti Pučkog otvorenog učilišta u Poreču

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Snimio Milivoj MIJOŠEK

Snimio Milivoj MIJOŠEK


Malo tko nije čuo za Banksyja, kontroverznog britanskog uličnog umjetnika i aktivista poznatog po svojim grafitima, urbanim intervencijama i umjetničkim instalacijama na javnim površinama, zidovima i ulicama diljem svijeta. Do 6. studenog Banksyjevih devet originalnih grafika, zajedno s drugim eksponatima, mogu se razgledati u improviziranoj porečkoj galeriji na adresi Nikole Tesle 6.

Snimio Milivoj MIJOŠEKSnimio Milivoj MIJOŠEK

Izložbu "Banksy", naravno, nije otvorio sam umjetnik, već je realizirana u dogovoru slovenskog kolekcionara Davida Rjazanceva, u čijem se vlasništvu nalaze originalne grafike Banksyja, i Sebastijana Vojvode, voditelja Odjela likovnih umjetnosti porečkog Pučkog otvorenog učilišta.

Sugrađani iz Bristola

Od 8. srpnja postavljena je u prostoru u kojem je nekad bila samoposluga Peškera, a potom i trgovina dm-a. To, pojašnjava nam voditeljica galerije Anna Aigner, dokazuje i osvjetljenje koje nije prilagođeno galerijskom prostoru, već trgovinskoj djelatnosti. Prostor je u vlasništvu Valamara, a od siječnja ove godine u najmu je spomenutog slovenskog kolekcionara. Na pitanje hoće li se prostor i dalje koristiti kao galerija, Aigner odgovara da je njima to u interesu, uz neku prenamjenu. No, ističe da je nepoznato hoće li to htjeti i Valamar kao vlasnik budući da je lokacija privlačna za druge djelatnosti.

Snimio Milivoj MIJOŠEKSnimio Milivoj MIJOŠEK

Prema riječima voditeljice galerije, izložba je ljetos privukla brojne strane turiste, no i lokalno je stanovništvo zainteresirano. Domaćim posjetiteljima, kaže, izlaze ususret s popustom na ulaznicu koja inače košta 75 kuna.

- Većinom su to ljubitelji Banksyja koji dođu i ne mogu vjerovati da takvo što postoji u Poreču. Iznenađeni su kako je to moguće. Neki s namjerom to traže, ali ima i onih koji slučajno naiđu, kaže Aigner.

Supružnici iz Bristola koje smo susreli u galeriji, istaknuli su da prate Banksyjev rad od njegovih početaka, posebice jer je, kako se smatra, riječ o njihovu sugrađaninu. Do sada su, kažu, posjetili već nekoliko izložbi diljem Europe gdje su bili predstavljeni njegovi radovi. Ispričali su nam i da često na ulicama svoga grada znaju vidjeti osobe koje skidaju cijele zidove na kojim je Banksy ostavio svoj trag. Zadovoljni su, kažu, izložbom, a prije no što upitaju voditelje galerije koji su radovi originali, pokušat će ih sami otkriti.

Snimio Milivoj MIJOŠEKSnimio Milivoj MIJOŠEK

Kao kritika sveprožimajućem kapitalizmu, jedna od galerijskih prostorija posvećena je Banksyjevom projektu - distopijskom postapokaliptičnom zabavnom parku Dismalandu. Ova sugestivna parodija Disneylanda nalazi se u napuštenom kupalištu Tropicana u Weston-super-Mareu, u kojem je šarenilo zabavnog parka zamijenjeno mračnom, distopijskom konotacijom.

Hotel s najgorim pogledom

Zanimljiv postav je i onaj koji uprizoruje Banksyjev hotel Walled Off u Palestini. Butik-hotel čini svega deset soba iz kojih pogled isključivo "puca" na betonski izraelski zid na Zapadnoj obali koji dijeli Izrael od palestinskih područja. U brošuri hotela navedeno je da je to "hotel s najgorim pogledom od svih hotela na svijetu". Projektom koji je ujedno napravljen kao umjetnička izložba, a kojim je poslao i snažnu političku poruku, Banksy nastoji pružiti poticaj turizmu i mogućnostima zapošljavanja u Betlehemu, koji je posljednjih godina trpio sve veću kontrolu Izraela. Važno je reći da se sav profit koji se ostvaruje u hotelu, preusmjerava u lokalne projekte.

Snimio Milivoj MIJOŠEKSnimio Milivoj MIJOŠEK

U posljednjoj su prostoriji preko golemog zida izložene grafike s likom Kate Moss u stilu prepoznatljivom po umjetniku Andyju Warholu. Tim se postavom, ističe Aigner, ostvaruje dijalog dvaju poznatih umjetnika. Na poznatu Warholovu izjavu da će u budućnosti svatko biti slavan 15 minuta, Banksy je odgovorio: "Svatko će u životu imati 15 minuta anonimnosti".

Zanimljivo je da ni danas, nakon što je 30 godina aktivan na umjetničkoj sceni, Banksyjev identitet nije otkriven. Dio javnosti špekulira da se iza tog pseudonima krije čitava grupa umjetnika, budući da se, smatraju, i stil njegovih instalacija i grafita često mijenja. Naposljetku, tko je taj enigmatični umjetnik, nije ni toliko važno. Ključni su njegovi radovi kojima upozorava na društvena, ekonomska i politička pitanja i potiče društvo na razmišljanje i reakciju.

Poznavatelji Banksyjevog rada složit će se da on ne bi bio previše zadovoljan time da se njegova djela izlažu u galerijama. Pitamo voditeljicu ove porečke galerije što ona misli o izvlačenju Banksyjevih uličnih grafita iz konteksta i njihovom izlaganju u galerijskom prostoru.

Snimio Milivoj MIJOŠEKSnimio Milivoj MIJOŠEK

- Grafitima je originalna namjera da budu na otvorenom, da imaju funkciju vanjskog muzeja ili galerije, u cilju komunikacije s publikom. Ideja je da su dostupni svima. Čim se to makne iz prvotnog prostora, gubi svoj cilj. Jednako je kao i sa životinjom u formalinu. Ali, s druge strane, za stotinjak godina uopće nećemo imati grafita ako to nitko neće konzervirati i djela će nestati.

Možemo to gledati kao neku mandalu koja se napravi pa nestane s vremenom, ali služi komunikaciji s publikom i budi njihovu reakciju. Svoju svrhu ispunjavaju, bilo da nekoga ljute ili vesele, ističe Aigner.

Autentičnost radova

Grafiti su, dodaje, još uvijek subverzivna i marginalna umjetnost i nisu kategorizirani kao umjetnost, pa "možete prodati Banksyjev rad, ali ga ne možete donirati muzeju", kaže Aigner.

Snimio Milivoj MIJOŠEKSnimio Milivoj MIJOŠEK

Upitana kako se utvrđuje autentičnost grafika koje se predstavljaju kao originalne, voditeljica galerije kaže da se identificiraju putem web stranice Pest control koju vodi sam Banksy. Riječ je o jedinom službenom tijelu, osnovanom 2008. godine, koje može ovjeriti bilo koji Banksyjev otisak.

Snimio Milivoj MIJOŠEKSnimio Milivoj MIJOŠEK

Stranica služi i kao platforma za prodaju Banksyjevih djela kako bi se sa sigurnošću utvrdila njihova autentičnost i pritom razotkrilo ukoliko je riječ o krivotvorinama. Na grafikama se najčešće vidi žig ili aukcijski broj koji prikazuje da je djelo original, ističe Aigner koja nam je predočila i popis koji to potvrđuje. Na popisu originala su, uz Welcome otirač i Skateboard, grafike Applause, Bomb Hugger, Flag, Flying Cooper, Golf Scale, Monkey Queen i Toxic Mary.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter