raznoliki programi na monte libriću

Interdisciplinarno "proučavanje" svjetova čarolije

Ana Salopek je u radionici "Čarobni let na metli" učila polaznike kako kreirati metle od riječi, a potom je predstavila "Kuharicu za male čarobnjake", koju je izradila u suradnji s Veljkom Barbierijem * U likovnoj radionici "Čudesni svjetovi", uz ilustratora Vibora Juhasa, polaznici su imali priliku stvoriti imaginarni zajednički svijet kojemu je jedino ograničenje mašta

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Monte Librić donosi raznovrsnost (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Monte Librić donosi raznovrsnost (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Raznoliki su programi bili jučer na rasporedu Monte Librića - Festivala dječje knjige, koji se u pulskom Circolu održava do nedjelje 28. svibnja.

Ana Salopek je u radionici "Čarobni let na metli" učila polaznike kako kreirati metle od riječi, a potom je predstavila knjigu za djecu, koju je izradila u suradnji s Veljkom Barbierijem, a naslovljena je "Kuharica za male čarobnjake". Ova knjiga, naime, ima čak 225 stranica, a iznenadila je sve svojim velikim formatom i težinom.

Brzinska juha

Kako se moglo čuti tijekom predstavljanja Barbieri je velik dio svog života posvetio putovanju i istraživanju autentičnih jela iz cijelog svijeta. Tu je izmiješao fascinantne priče i intuitivne recepte kojima će se male kuharice i kuhari uvijek vraćati, bilo da se žele podsjetiti što je volio jesti Nomo iz afričkog plemena Dogona, skuhati brzinsku juhu za bogove i ljude ili kakav složeniji "Izakov kotao od kozletine" za kojeg će im u pomoć morati priskočiti roditelji.

Ujedno, tu je svaka namirnica smještena u neki određeni kontekst, od klasične "bakine" juhe pa sve do hladnog španjolskog gazpacha. Barbieri potom čitatelje vodi do povrća, grahorica i žitarica, riže i tjestenine. Veliki je dio posvećen mesnim – kao i ribljim - jelima, ali i kolačima iz bajki.

Istovremeno su djeca na prvom katu učila kako ne bježati od (z)vuka spojem onomatopeja, životinjskih i prirodnih zvukova te fonetskih ritmova i pokreta, a voditeljica Tea Vujić s mališanima se poigrala pravilnim izgovorom glasova.

Filmska kritika

Na Libriću je bilo govora i o filmu: voditelj, filmski kritičar i politolog Boško Picula održao je predavanje i pokazao polaznicima nekoliko dječjih filmskih uradaka, nakon čega su bili spremni kreirati vlastitu kritiku filma.

Roman Simić i Manuel Šumberac svojom slikovnicom "Jura i klupko laži" ukazali na štetnost laži te kako se, ne pričajući istinu, sve više može zapetljati u klupko laži. U ovoj su priči mama i tata Juri prenijeli životnu lekciju kojoj male čitatelje uči nagrađivani pisac i pjesnik Roman Simić, čiji je tekst oslikao pulski ilustrator Manuel Šumberac.

U likovnoj radionici "Čudesni svjetovi", uz ilustratora Vibora Juhasa, polaznici su imali priliku stvoriti imaginarni zajednički svijet kojemu je jedino ograničenje mašta. Naučili su ilustrirati originalne i praktične svjetove u kojima žive priče i čije su glavne osobine maštovitost i funkcionalnost.

Potom je gostovala talijanska književnica Isabella Salmoirago, koja je govorila o nastanku fantasy priča, važnost prenošenja po(r)uke uz naglašenu didaktičku komponentu.

Jesu li dječje knjižnice dovoljno čarobne?

S ciljem obogaćivanja programa Monte Librića knjižničarskim temama te pružanja novih spoznaja i informacija knjižničarskoj zajednici, Gradska knjižnica i čitaonica Pula kao jedan od partnera Monte Librić organizira danas s početkom u 9 sati stručni skup s fokusom na promociju dječje knjige, čitanja, knjižničnih usluga za djecu i mlade, knjižnice kao magičnog puta k nepreglednom svijetu knjiga i mašte. U poslijepodnevnim satima održat će se, ali u pulskoj Zajednici Talijana, program "Nakladnička kuća Mozaik predstavlja", a sudjeluje Marko Hadjur.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini