ZAGREB

Samostalna izložba Martine Miholić u Galeriji Karas

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Samostalna izložba "Gallery of Floating Archipelagos"  Martine Miholić otvara se u utorak, 23. svibnja u zagrebačkoj Galeriji Karas.

Po riječima Barbare Vujanović, autoričini radovi kreirani u specifičnim galerijskim i muzejskim kontekstima sugeriraju začudni, distopijski ambijent neimenovanih otoka, arhipelaga i grebena, sazdanih od organskih tvorevina, pronađenih predmeta, digitalnih ispisa, fotografija, folija, rasvjetnih tijela i drugih elemenata, karakterističnih za autoričinu estetiku.

Kako je objasnila u predgovoru, jedna od narativnih okosnica ciklusa, koja ipak nije doslovno inscenirana u samim postavima, je popularna bajka Hansa Christiana Andersena o Maloj sireni. 

"Priča o tragičnom liku koji žrtvuje svoju najveću vrlinu, glas, a potom i tijelo, štoviše čak i postojanje, idealna je referenca na suvremeni imperativ neprestane prilagodbe ženskog izgleda nametnutim kanonima ljepote", napomenula je.

Vujanović smatra važnim što umjetnica razumije aktualni društveni kontekst, ali i prihvaća tradiciju. "Sigurna sam stoga da i nakon ove izložbe ciklus ostaje otvoren daljnjim razrađivanjima, te da će se otoci koje Martina stvara i dalje ulančavati u nove arhipelage", zaključila je.

Martina Miholić diplomirala je na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2004. godine, a 2011. magistrirala na Central Saint Martins College u Londonu. Od 2006. postaje umjetnička ravnateljica Međunarodnog festivala studentskog kazališta i multimedije Test! koji vodi do 2010. 

Od 2010. do 2012., unutar udruge ULAZ te u kolaboraciji s Veleposlanstvom RH u Londonu, provodi projekt „Export – Import”, a 2016. je s Mijom Orsag bila kustosica 33. salona mladih. 

Producentica je brojnih kulturnih manifestacija poput Salona mladih, Bijenala slikarstva i drugih, a od 2021. članica je kulturnog vijeća Inovativnih kulturnih praksi pri Ministarstvu kulture.

Sudjelovala je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama te na filmskim festivalima u zemlji i inozemstvu. Boravila je na nekoliko rezidencijalnih programa i dobitnica je nagrade 14. trijenala hrvatskog kiparstva.

Njezina izložba u Galeriji Karas će biti otvorena do 13. lipnja.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of