ZAGREB

Ovacije za hrvatsku koprodukciju "Lost Country" u Cannesu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dugometražni igrani film Vladimira Perišića "Lost Country" dobio je ovacije na svjetskoj premijeri u sklopu Tjedna kritike 76. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, izvijestio je u utorak Hrvatski audiovizualni centar.

Koproducentica filma Ankica Jurić Tilić iz Kinorame rekla je da za nju uvijek prvo gledanje s publikom ima posebnu važnost jer oni koji žive s filmom cijeli niz godina ne mogu biti objektivni oko toga kako će djelovati na publiku. 

Za iskustvo s premijere održane u ponedjeljak kaže da je bilo prekrasno, dobilli su snažan i uporan pljesak, uz suze, puno emocija i divan prijem publike.

Uz nju hrvatsku ekipu u Cannesu predstavljali su glumci Marija Škaričić i Duško Valentić.

Radnja filma smještena je u Srbiju 1996., u vrijeme studentskih prosvjeda protiv Miloševića koji za 15-godišnjeg Stefana imaju posebnu težinu jer se mora suprotstaviti vlastitoj majci, glasnogovornici korumpirane vlade protiv koje se bore njegovi prijatelji.

Glavne uloge imaju Jovan Ginić i Jasna Đuričić, a zapažene Miodrag Jovanović, Lazar Kocić, Pavle Čemerikić, Duško Valentić, Helena Buljan, Ana Simeunović, Boris Isaković i Marija Škaričić. 

Tjedan kritike paralelni je program Filmskog festivala u Cannesu, koji u svom 62. izdanju predstavlja 10 dugometražnih i 10 kratkometražnih naslova iz cijeloga svijeta. 

Međunarodni žiri dodijelit će nagrade za dugometražni film te jednu za kratkometražni. U sklopu Tjedna dodjeljuje se i nagrada za glumačku zvijezdu u usponu, a selektirani filmovi u konkurenciji su i za Zlatna kameru. 

Svjetsku premijeru tu će imati i hrvatski kratkometražni igrani film "Prava istina priče o šori" redateljice i scenaristice Andree Slaviček i producentice Katarine Prpić (Antitalent). 

Film je sniman u francusko-srpskoj produkciji, te luksemburškoj i hrvatskoj koprodukciji, uz ARTE France Cinéma i Cosmodigital. 

Nastao je uz podršku Filmskog centra Srbije, ARTE France Cinéma, CNC, Luksemburškog filmskog fonda  i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of