ZAGREB

SFF: Rat i metafizika tiranije u fokusu današnjeg programa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Subversive Film Festival nastavlja se u srijedu u kinu Tuškanac odabranim filmovima koji se bave nezaobilaznim temama današnjice, ratom, metafizikom tiranije i nepravdama, u skladu s ovogodišnjom temom "Od distopije do utopije: sve je još uvijek moguće".

Današnji program otvara u 17 sati japanski film "Ima jedan kamen", šarmantan, minimalistički komad o slučajnom susretu dvoje stranaca koji dijele strast prema bacanju kamenčića.

Riječ je o filmu koji, napominje se u najavi, zahtijeva drukčiji oblik gledanja koji je bliži plesnoj ili performativnoj umjetnosti negoli filmskoj koja je uvijek opterećena naracijom i karakterizacijom likova.

Program igrane i dokumentarne konkurencije nastavlja se u 19 sati uz film "Majčevina" u kojem kombinirajući osobne i profesionalne perspektive redatelj Alexander Mihalkovich i redateljica/novinarka Hanna Badziaka istražuju uzroke i posljedice desetljetne prakse nasilnog zlostavljanja, mučenja i ubojstava bjeloruskih vojnih novaka.

Večer donosi film "Mašinke", refleksiju na rat, strah i metafiziku tiranije tijekom portugalskog povlačenja iz Angole. 

U okviru popratne Retrospektivu Crnog filma i uz uvod kustosa Grega de Cuir Jr-a prikazuje se film "still/here", refleksija o području na kojem živi gotovo isključivo radnička klasa, a posebno siromašni afroamerički radnici. 
Retrospektiva donosi i "Tonsler Park", remek-djelo najvažnijeg crnačkog filmskog umjetnika današnjice, Kevina Jeromea Eversona.  

S početkom u 21 sat u Dokukinu KIC nastavlja se program Hommage posvećen avangardnom britanskom umjetniku Johnu Smithu uz nekoliko njegovih kratkih eksperimentalnih filmova i uz prisustvo autora. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater