ZAGREB

Subversive Film Festival: Izložba "Crvene šume" Nike Autor

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U sklopu popratnog programa, u utorak se na  Subversive Film Festivalu predstavlja novo izdanje Kinematografija otpora i otvara izložba "Crvene šume" slovenske autorice Nike Autor.

Izložba, nastala u suradnji s kolektivom Newsreel Front, promišlja postavljanje žilet-žice po šumama uz granice Europske unije te šume kao geografske, prirodne, ali i političke prostore koji pružaju tajno utočište i razvijaju tajne solidarne prakse u različitim kontekstima, vremenima i erama.

"Tisuće ljudi u pokretu izgubili su živote pokušavajući zaobići granice Europske unije da bi život okončali utapajući se u Sredozemnom moru, gušeći se u kamionima krijumčara ljudima ili ostavljajući živote upravo na žilet-žicama koje opasuju Europu", ističe se u najavi izložbe koja u MSU Black Boxu ostaje otvorena do 25. lipnja.

U kinu Tuškanac u utorak se nastavlja filmski program igrane i dokumentarne konkurencije 16. izdanja Subversive Film Festivala, počevši od palestinskog filma "Sakupljači bilja". Program nastavlja film "Sedam zima u Teheranu", a zatvara "Lagani kas" Ann Oren.

U Dokukinu KIC drugi festivalski dan donosi nastavak retrospektive "Sve što ste htjeli znati o crnom filmu (ali bilo vas je strah pitati)", uz film "Sweet Sweetback’s Badasssss Song", kultno ostvarenje crnačkog i američkog nezavisnog filma koji je kulturnu scenu uzdrmao do korijena i uz uvod kustosa Greg de Cuir Jr-a.

Na istom mjestu u utorak počinje i program Hommage, koji je ove godine posvećen avangardnom britanskom filmašu Johnu Smithu. Prikazat će se nekoliko kratkih eksperimentalnih filmova uz prisustvo autora.

Natjecateljski i popratni program Festivala, koji se održava od 14. do 21. svibnja u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC i MSU-u Zagreb, prikazuje pedeset filmskih naslova. 

Filmovi se natječu za nagrade Wild Dreamer „Dragan Rubeša“ u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter