ZAGREB

Obilježeni Dan Europe i obljetnica Ureda MEDIA Hrvatske

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Razgovorom o Hrvatskom audio-vizualnom centru (HAVC) i filmskim uspješnicama te projekcijom triju filmova u utorak je obilježen Dan Europe i 15 godina Potprograma MEDIA Deska Kreativne Europe - Ureda MEDIA Hrvatske.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je da je prošlo 15 uspješnih godina hrvatskoga sudjelovanja u programu Media te napomenula da je HAVC počeo raditi po obrascima koje su tijekom pregovora oko ulaska Hrvatske u EU složili u Ministarstvu.

Obuljen Koržinek je naglasila da je Hrvatska kao država kandidatkinja svake godine iskazivala pozitivne učinke sudjelovanja u smislu financijskih pokazatelja.

"Od prve godine povlačili smo više sredstava nego što smo uplatili", rekla je ministrica, ocijenivši da se puna suradnja vidi po uspješnim programima filmaša.

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev pohvalio je Hrvate za sve što je Hrvatska postigla zadnjih godina. 

Ovo što je Hrvatska ostvarila u manje od deset godina članstva to ni jedna druga članica nije ostvarila, rekao je Zlatev i dodao kako se to posebno vidi u odnosu prema zemljama članicama bivše istočne Europe. 

Poručio je da se, dok obilježavamo Dan Europe, ne smije zaboraviti rusku agresiju na Ukrajinu te dodao da Hrvati imaju svježe sjećanje na rat. Ocijenio je da se treba boriti za europske vrijednosti, a kultura je jedno od područja koje odražava našu raznolikost.

U razgovoru s voditeljicom Ureda MEDIA Hrvatske Martinom Petrović o svojim su filmovima govorile producentica Rea Rajčić, redateljica i scenaristica Judita Gamulin, producentica, redateljica i scenaristica Karla Lulić, glumica Judita Franković Brdar te redatelj i scenarist Petar Orešković.

Nakon razgovora prikazani su filmovi "Cvijeće", "U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga" te "Ustaj Miro, brzo, brzo!".

Film "Cvijeće" Judite Gamulin tematizira posjet dviju obitelji očevima koji dijele bolničku sobu. Dok se jedni svađaju oko trivijalnih problema, druga obitelj ima potpuno drugačiju perspektivu.

Film Karle Lulić "U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga" bavi se sukobom svećenika i sela, a "Ustaj Miro, brzo, brzo!" Petra  Oreškovića pripovijeda o ispraznosti života glavnog lika.

Dan Europe slavi se 9. svibnja, što je obljetnica povijesne Schumanove deklaracije iz 1950. godine te prvog službenog koraka u stvaranju Europske unije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter