ZAGREB

Svjetska premijera filma 'Prava istina priče o šori' na Tjednu kritike u Cannesu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kratkometražni igrani film "Prava istina priče o šori" redateljice i scenaristice Andree Slaviček i producentice Katarine Prpić (Antitalent) svoju će svjetsku premijeru imati u sklopu paralelnog programa Filmskog festivala u Cannesu - Tjedan kritike.

Autorica filma rekla je da je premijera filma u Cannesu nešto što potajice priželjkuješ tijekom cijelog procesa stvaranja filma, tako da su svi jako sretni zbog uvrštenja. "Bilo je tu mnogo propitivanja, jer film ima neuobičajenu formu i strukturu, i jako mi je drago što su selektori to prepoznali", dodala je.

Film govori o tinejdžerici koja, katkad smetena školskim peripetijama, zaraznim pjesmama i misterioznim plavim autom, donosi pravu istinu o velikoj šori, ali uz nešto što ne želi reći.

Glavnu ulogu ima Vida Tunguz, a glume i Ana Ugrina, Lola Jelčić, Lucija Plesac, Nedim Hasanbegović, Adrian Babić Herceg i Pan Jelić. 

Film je nastao u produkciji hrvatskog Antitalenta, a koproducenti su španjolska kuća Fractal te hrvatska kuća Blank, uz potporu HAVC-a. 

U istom programu publici će se prvi put predstaviti i dugometražni igrani film "Sram" redatelja Vladimira Perišića, koji je realiziran u u koprodukciji Francuske, Srbije, Luksemburga i Hrvatske.

Radnja filma smještena je u Srbiju 1996. tijekom studentskih prosvjeda protiv Miloševića, kada je jedan petnaestogodišnjak pred vlastitom teškom revolucijom jer se mora suprotstaviti vlastitoj  majci, glasnogovornici  vlade protiv koje se bore njegovi prijatelji.

Koproducentica filma, Ankica Jurić Tilić iz Kinorame, rekla je kako je Perišić napravio zaista inspirativan film, i snažan i nježan istovremeno, a ovakva svjetska premijera nije samo veliko priznanje, nego i ulaznica za odličan kasniji plasman filma.

U glavnim ulogama su Jovan Ginić i Jasna Đuričić, zapažene uloge odigrali su Duško Valentić i Helena Buljan, a u filmu još glume i Marija Škaričić, Vinko Kraljević i Goran Navojec.  

Semaine de la Critique paralelni je program Filmskog festivala u Cannesu, čije se ovogodišnje, 62. izdanje, odvija od 17. do 25. svibnja. Tradicionalno predstavlja 10 dugometražnih i 10 kratkometražnih naslova novih talenata iz cijeloga svijeta. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater