ZAGREB

Film "Tragovi" Dubravke Turić osvojio Prix Sauvage u Parizu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Film "Tragovi redateljice i scenaristice Dubravke Turić, osvojio je nagradu Prix Sauvage za najbolji dugometražni igrani film nedavno završenog Pariškog festivala europskog filma L’Europe autour de l’Europe. 

"Snagom svoje režije, načinom na koji gradi emociju samo kroz slike i zvukove, načinom na koji zna pronaći unutarnji ritam svakog kadra, kako ih zadržati, kako ih organski posložiti, Dubravka Turić nas potiče da već željno iščekujemo njene sljedeće filmove", obrazložio je žiri svoju odluku.

Dugometražni igrani prvijenac Dubravke Turić, o znanstvenici koja proučavajući antropološke tragove pokušava pronaći izlaz iz vlastite traume, svjetsku premijeru je imao na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi.

Nakon toga je prikazan na nizu europskih i svjetskih festivala poput Black Nights u Tallinnu, Festivalu mediteranskog filma u Valenciji (Mostra de València), Zagreb Film Festivalu, na beogradskom FEST-u i na Festivalu u Santa Barbari. 

Festival L’Europe autour de l’Europe, koji se ove godine održao od 14. do 28. ožujka, predstavlja europske autorske i umjetničke filmove, približno njih stotinu svih žanrova svake godine. 

Uz Kinoramu kao glavnog producenta, film "Tragovi" nastao je u koprodukciji s producentskim kućama Tremorom iz Litve i Corona filmom iz Srbije. 

Prvi kratkometražni film Dubravke Turić "Belladonna" osvojio je Zlatnog Lava – Orizzonti, nagradu za najbolji kratki igrani film na venecijanskoj Mostri 2015. godine, a drugi "Trešnje" premijerno je prikazan u Cannesu u sekciji 15 dana autora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter