ZAGREB

Dodijeljene nagrade 16. Gumbekovih dana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Najboljom predstavom 16. Gumbekovih dana proglašen je u srijedu cabaret "Zagrepčanke i statičar" Ivana Lea Leme zagrebačkog kazališta Komedije, a na svečanoj dodjeli u Histrionskom domu Nini Kaić Madić za ulogu u toj predstavi dodijeljena je Gumbekova nagrada za najbolju žensku ulogu.

Tako je, nakon odgledanih trinaest predstava ovogodišnjeg festivala kabareta kojim se Glumačka družina Histrion svake godine prisjeća glumca Mladena Crnobrnje Gumbeka, odlučio ocjenjivački sud u sastavu: glumica Ankica Dobrić kao predsjednica, te kao članovi, scenografkinja Marta Crnobrnja, kći Mladena Crnobrnje Gumbeka, te Branko Babac kao predstavnik publike.

Cabaretu "Zagrepčanke i statičar" Ivana Lea Leme titula najbolje predstave 16. Gumbekovih dana pripala je jer je, po mišljenju žirija pročitanom na dodjeli, riječ o "šarolikoj posveti današnjem Zagrebu punoj izvrsnih songova, koja se snažno nadovezuje na zagrebačku kabaretsku tradiciju".

Za ulogu Jessice Al Rhawi u toj predstavi Nina Kaić Madić dobila je Gumbekovu nagradu za najbolju žensku ulogu, izdvojivši se svojom interpretacijom "zanimljivog lika s tajnom, kroz kojeg je ispričala snažnu priču o traumama današnjice, ujedno i nasmijavši i ganuvši publiku i ocjenjivački sud".

Gumbekova nagrada za najbolju mušku ulogu ove je godine otišla u ruke Lovre Jurage za niz uloga u predstavi "Studentica" Dorotee Šušak i Divan Teatra, u kojima je "vještom transformacijom kroz mnoštvo uloga, nikada se ne ponavljajući, karizmatične pojave i jakog te ugodnog glasa, dao naslutiti svoj glumački potencijal".

Glumcu Adamu Končiću, kao "autentičnom svjedoku vremena i sjajnom kabare-majstoru" dodijeljena je Nagrada za izuzetan doprinos i razvoj cabareta. Končić je na festivalu kao autor i izvođač sudjelovao s predstavom "Kaj je ljubav?" u produkciji kazališta Komedije. 

Dodijeljena su i dva posebna priznanja, Mirni Medaković Stepinac za ulogu Bebe u istoimenoj predstavi Ljubomira Kerekeša i Kerekesh teatra iz Varaždina, u kojoj se "nije libila hrabrog karikiranja same sebe i svojih fizičkih atributa, potpuno se stavivši u službu uveseljavanja publike", te Kazalištu slijepih i slabovidnih Novi život, koje je predstavom Daniila Harmsa "Bam cabaret" "pokazalo iznimnu svijest o aktualnoj društvenoj situaciji i globalnim problemima koji se transponiraju na osobne živote u kojima dojučerašnji progonjeni postaju današnji progonitelji i obratno".

Festival kabareta 16. Gumbekovi dani predstavio je u Zagrebu od 15. do 29. ožujka ukupno 13 predstava u službenoj konkurenciji, uglavnom zagrebačkih kazališta i kazališnih družina, uz gostovanje Kerekesh teatra iz Varaždina i Umjetničke radionice Prizor iz Beograda.

Izvan konkurencije na svečanom otvaranju praizvedena je predstava Glumačke družine Histrion "Sastavljamo vladu!" autora i redatelja Ivana-Gorana Viteza, koja je izvedena i posljednjeg dana festivala nakon svečane dodjele nagrada, koje su laureatima zajednički uručili Zlatko Vitez, ravnatelj GD Histrion, te Marta Crnobrnja i Ankica Dobrić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom