SMIJEŠNA STRANA ARHEOLOGIJE

Izložba u Galeriji C8 u Puli: Kako memeovima približiti arheologiju i pokazati koliko je zabavna

Izložba koristi 15-ak predmeta iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, ali ih predstavlja na drugačiji, nekonvencionalan i humorističan način, za što su zaslužni autori Porin Šćukanec Rezniček i Nina Gostinski. Priče na izložbi predstavljene su kroz opis predmeta koji ih prate i putem memeova, koji su jedan od najpopularniji vidova komunikacije u današnje digitalno doba, a za koje se autori nadaju da će zabaviti publiku

| Autor: Mladen Radić
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


"Smiješna strana arheologije" naziv je jedne malo nesvakidašnje izložbe koja je jučer otvorena u Galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre u Puli. Izložba koristi 15-ak predmeta iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, ali ih predstavlja na drugačiji, nekonvencionalan i humorističan način, za što su zaslužni autori Porin Šćukanec Rezniček i Nina Gostinski. Priče na izložbi predstavljene su kroz opis predmeta koji ih prate i putem memeova, za koje se autori nadaju da će zabaviti publiku i koji su jedan od najpopularniji vidova komunikacije u današnje digitalno doba.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Izložbu su otvorili ravnatelj AMI-ja Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić i jedan od autora izložbe Porin Šćukanec Rezniček.

- Drago nam je vidjeti da se ne rade samo arheološke izložbe koje imaju ozbiljan pedigre, nego i ovakve tematike, koje su opuštene i koje pokušavaju kroz igru i šalu pružiti novi pristup arheološkim predmetima i na neki način bolje približiti arheologiju nekim drugim publikama koje nisu isključivo stručne, smatra Komšo koji je istaknuo da imaju odličnu suradnju sa zagrebačkim Arheološkim muzejom, najvećim arheološkim muzejom u Hrvatskoj.

Ravnatelj zagrebačkog Arheološkog muzeja podsjetio je da ovaj muzej nije baš rijedak gost u Galeriji C8 i Puli jer je njihova suradnja dugotrajna i vrlo uspješna. Dodao je i da se u Puli i Istri zaslugom ovdje okupljenih događaju "nevjerojatne i fascinantne stvari" ne smo za Pulu, Istru i Hrvatsku, i ne samo za arheologiju.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Rado dolazimo ovamo i rado ugošćujemo kolege iz Pule i Istre i neće proći previše prije no što ćemo opet moći ugostiti neku izložbu iz AMI-ja u našem obnovljenom muzeju, kaže Mihelić koji je podsjetio i da je prošlo tri godine od potresa u Zagrebu.

- Arheologija je jedan od onih fenomena koji itekako imaju sposobnost izazvati različite osjećaje - znamo zaplakati, ljutiti se, radovati…, kaže Mihelić i napominje da su autori ove izložbe podsjetili i da se s arheologijom može dobro nasmijati. "Vjerujem da će vam izložba 'Smiješna strana arheologije' izmamiti osmijeh, možda i natjerati na razmišljanje, ali će vas isto tako pozvati i da se uključite", poručio je Mihelić koji se zahvalio svima na dolasku.

Prisutnima se zahvalio i jedan od autora izložbe Porin Šćukanec Rezniček koji je kao dio inspiracije za izložbu spomenuo Mela Brooksa i njegov film "Smiješna strana povijesti" (na koji se referira u naslovu izložbe) i priče Broja 1 iz stripova o Alanu Fordu.

- Mi smo ovdje pokušali na jedan moderan način, odnosno kroz memeove prikazati različite predmete odnosno arheologiju, nadam se na jedan humorističan način, bez da smo ikoga uvrijedili, sve u dobrom duhu humora i nadam se da smo u tome uspjeli, kaže Šćukanec Rezniček koji je pozvao i sve oni koji posjete izložbu da slobodno naprave svoj arheomeme koji će poslužiti za drugi dio izložbe koju će jednog dana ponovno izložiti u ovom prostoru.

Dio izložaka u C8 je original, dio su kopije, a s obzirom da je Arheološki muzej u Zagrebu zatvoren ovo je prilika da sa svojom zbirkom izađu van, među publiku koja onda ima prilike vidjeti sve te predmete.

Upitali smo autora izložbe jesu li ideju dobili tako što su prvo vidjeli izloške i onda se odlučili na temu ili im je prvo na pamet pala tema pa su onda išli gledati što imaju u kolekciji?

- Nekako je bilo između, kako za koji od plakata odnosno memeova. Za neke smo znali unaprijed kako će izgledati s obzirom na predmete, neke smo smišljali u hodu pa smo gledali što imamo u depoima i postavima pa smo sukladno tome smišljali priču. Tako da ima svega i svačega, objašnjava nam Šćukanec Rezniček.

Izlošci su raznoliki, od Vučedola preko srednjeg vijeka, iz Egipta, antike…

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Iz svih naših zbirki koje imamo u muzeju smo uzeli ponešto i onda predstavili tu na izložbi. Tako da imamo brončani kip mačke iz Egipta tisuću godina prije Krista i sl. Jedna od specifičnosti koja ne ide često vani je keramička glava iz Perua iz kulture Chimu koja nije često prikazana, iz zbirke izvaneuropskih spomenika koje imamo u muzeju i do sada nije bila izložena u javnosti tako da je sada ljudi imaju prilike vidjeti, kaže.

Ovo je drugo predstavljanje ove izložbe, prvo nakon Zagreba gdje je bila jako popularna i publika je bila oduševljena, pogotovo ona mlađa koja je došla i napravila vlastite memeove koji će vjerojatno završiti u drugom dijelu izložbe.

- To nam i je cilj, da mlađe privučemo kroz takav nekakav način, to je možda jezik koji oni više razumiju pa im je onda primamljivije i da nešto nauče i da jednog dana možda i sami postanu arheolozi, nada se Šćukanec Rezniček.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter