KARLOVAC

Karlovac: Uručene nagrade po natječaju "Na tragu pjesnika"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Denis Peričić, Filip Đukić i Danijela Kvesić dobitnici su pjesničkih nagrada na natječaju "Na tragu pjesnika", a dodijeljene su u utorak u karlovačkoj Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić", na 110. godišnjicu rođenja tog pjesnika i 60. godišnjicu koliko ta knjižnica nosi njegovo ime.

Prvonagrađeni Denis Peričić je iz Varaždina dok su drugonagrađeni Filip Đukić i trećenagrađena Danijela Kvesić iz Zagreba.

Knjižničarka i pjesnikinja Tanja Basar koja vodi Klub ljubitelja poezije "Stihom u srce" i ovaj pjesnički natječaj objasnila je da je on organiziran jer se primijetilo da se knjige poezije slabo posuđuju, te da su mladi tek par puta navratili na druženje Kluba. Prvi je natječaj proveden 2021. godine i na njega su pozvani srednjoškolci iz Karlovca. Na drugom izdanju natječaja prošle godine su pozvani srednjoškolci iz cijele Karlovačke županije i odaziv je bio nešto veći, ali i dalje malen. Ove godine su pozvani svi iz Hrvatske i prijavljeno je osamdesetak pjesama.

Prosudbenu komisija su činili srednjoškolski profesor Bruno Vojvodić, pjesnikinja Mojca Rapo-Waite te knjižničarka Nataša Vojnović koja je objasnila da tema nije bila zadana i da su pjesme bile raznovrsne tematski i formom, te da se uglavnom radilo o pjesmama u slobodnom stihu. "Jako mi je drago što postoje oni što pišu poeziju. U pjesmu može stati štošta, ona može biti cijela priča, pa i roman, ako je tako doživimo", rekla je Vojnović.

Ustvrdila je i kako je pjesma dobra 'ako dotakne'. "Takvih je na ovom natječaju bilo puno i nije bilo lako odabrati najbolje", naglasila je.

Plakete je dodijelila ravnateljica Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Kristina Čunović napominjući kako natječaj podupire Ministarstvo kulture i medija.

"Ovo je prvi ili drugi natječaj na kojem sam sudjelovao. Pišem, ali do sada uglavnom anonimno, više prozu no poeziju", rekao je Đukić.

Etnolog, antropolog i pjesnik nagrađen i Goranom za mlade pjesnike Tomislav Augustinčić iz Karlovca je održao potom predavanje o tome kako se sjećamo Gorana ustvrdivši da ga se ne sjećamo samo po inerciji, nego "pronalazimo vrijednost u njemu i sebe".


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum