ZAGREB

Sućut Obuljen Koržinek: Miho Demović jedan od najznačajnijih hrvatskih muzikologa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u petak izraze sućuti u ime Ministarstva i svoje osobno u povodu smrti jednog od najznačajnijih hrvatskih muzikologa i povjesničara glazbe, dugogodišnjeg dirigenta katedralnog zbora u Zagrebu, don Miha Demovića.  

Don Miho Demovića ostavio je impozantan doprinos kulturnoj povijesti grada Dubrovnika i cijele Hrvatske.

Svestrani glazbeni umjetnik i znanstvenik, u svojoj bogatoj karijeri zadužio je hrvatsku kulturu svojim plodnim orguljaškim, skladateljskim, dirigentskim, a osobito istraživačkim opusom, ističe se u izrazima sućuti, priopćeno je iz Ministarstva kulture i medija.

Od svojega diplomskoga rada  o glazbenoj djelatnosti Augustina Kažotića, preko magisterija do doktorata  na Sveučilištu „Albertus Magnus" u Kölnu, kada je u međunarodnim znanstvenim krugovima inaugurirao otkrića glazbenih djela Dubrovačke Republike od srednjovjekovlja do 17. stoljeća, don Miho Demović utro je put svojim znanstveno-istraživačkim preferencama kojima će posvetiti cijeli svoj znanstveni opus i pokazao iznimnu istraživačku i interpretatorsku profesionalnost koju je uporno i neumorno usredotočio na otkrivanje hrvatske glazbene prošlosti, posebice crkvene, navodi ministrica Obuljen Koržinek.

Gotovo punih šest desetljeća, njegov je kontinuirani, minuciozni rad na hrvatskim rukopisnim i tiskanim glazbenim izvorima i arhivskim dokumentima urodio je plodom niza naslova, znanstvenih članaka, knjiga i raznih publikacija, raskošno se šireći velikim tematskim opsegom njegove erudicije i ljubavi za nacionalnu glazbenu baštinu.

Istražujući povijesti glazbe i glazbenika u Dubrovačkoj Republici i medievističko-glazbene teme s druge strane, don Miho Demović je otkrio i afirmirao velik broj dotad nepoznatih imena i pojava te radio na njihovoj popularizaciji sudjelujući na mnoštvu međunarodnih i domaćih znanstvenih simpozija.

Uz znanstveni opus, redovito je objavljivao skladbe, harmonizacije i transkripcije, te brojna diskografska izdanja hrvatske liturgijske i tradicijske glazbe, za što je također zaslužio brojne nagrade i priznanja. Od sjajnih scensko-glazbenih djela koje je skladao, posebno će nam u pamćenju ostati glazba za crkveno prikazanje „Ecce homo“ na Dubrovačkim ljetnim igrama 1986. godine", istaknula je ministrica Obuljen Koržinek,

Don Miho Demović (Konavle, 1934.) umro je u petak u 89. godini života i 64. godini svećeništva u Svećeničkom domu sv. Josipa na Kaptolu u Zagrebu.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom