ZAGREB

"Paraizložba“ Borisa Kuka u KIC-ovoj Galeriji na katu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba „Paraizložba“, koja se otvara 14. ožujka u KIC-ovoj Galeriji na katu, donosi bareljefe  (niske reljefe) hibridnih kovanica Borisa Kuka, akademskog grafičara i jednog od osnivača autorskog tandema „Božesačuvaj“.

Izloženi radovi predstavljaju uvećane kovanice novca u svoj svojoj simbolici s pripadajućom ikonografijom; materijalističkoj mjeri svih stvari, fetišu (lažnog) blagostanja, napuhanog izraza ekonomske moći države, ideoloških obrazaca, kolonijalnih otimačina i pokolja, totalitarizama (svih vrsta i boja), nametnutih "kulturnih" i nacionalističkih stereotipa, novokomponirane mitologije, ističe autor.

„Premještajući konvencionalne i uobičajene elemente s kovanica, ornamentiku, heraldiku, tipografiju, u drugu priču, novi kontekst, možemo govoriti o dekonstrukciji i rekontekstualizaciji nekakvih zadanih i općepoznatih vrijednosti", rekao je autor najavljujući izložbu.

Boris Kuk je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu i specijalizirao grafiku i primijenjenu grafiku. Na umjetničkoj sceni prisutan je od 1992. i osnutka umjetničko-dizajnerskog dvojca “Božesačuvaj, koji je prenosio urbanitet, živost i satiru s gradskih ulica u nacionalni medijski prostor.

Već je tada, za potrebe glazbenih klubova i medija, proučavao ikonografiju i ikonologiju novca, oblikovavši seriju radova na temelju poznatih moneta, poglavito famoznih sto njemačkih maraka te je napravljen niz radova koji su satirično komentirali hrvatsku zbilju.

Godinama kasnije izlazi iz grafičkog medija i približava se klasičnijim formama, nalazeći u njima prikladan medij za rasplinjavanje ikonologije koja je krasila kovanice jugoslavenske monete dinara i njegove najmanje kovanice od 5 para, kojima je čak i numizmatička vrijednost ravna nuli, napominje se u najavi izložbe. 

Kuk je autor nekih značajnijih hrvatskih plakata, likovno je opremio više stotina knjiga više nakladnika, desetke časopisa, nosača zvuka i vizuala raznih kulturnih manifestacija. Surađuje s mnogim kulturnim institucijama, umjetničkim projektima i dizajnerskim studijima; suosnivač je dizajn-studija “Hammer-Kreator”.

Njegova izložba u KIC-u bit će otvorena do 24. ožujka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter