ZAGREB

Retrospektiva Otona Ivekovića u Klovićevim dvorima od 16. ožujka do 11. lipnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Retrospektivna izložba hrvatskoga slikara "Oton Iveković - Retrospektiva" bit će postavljena u Galeriji Klovićevi dvori od 16. ožujka do 11. lipnja, najavljeno  je  iz Klovićevih dvora.

'Nakon brojnih uspješnica hrvatskoga modernog slikarstva - izložbi o Vlahu Bukovcu, Mati Celestinu Medoviću, Menciju Clementu Crnčiću, želja nam je predstaviti i djela Otona Ivekoviča, jednog od vodećih umjetnika hrvatske moderne, unutar koje se istaknuo kao najplodniji i najistaknutiji autor povijesnoga slikarstva', navode iz Klovićevih dvora.

 Akademskim pristupom Iveković je slikao povijesne kompozicije u kojima ima domoljubnoga romantičarskog zanosa, kao i elemenata poentilizma te Bukovčeve „šarene palete“, a neposredniji su žanr-prizori te skice i akvareli krajolika, dodaje se u najavi retrospektivne izložbe.

Među izlošcima na retrospektivi bit će i slika 'Bitka kod Gorjana' iz 1906., koja se inače nalazi u Maloj vijećnici Grada Đakova. Prošli tjedan su je na posudbu za retrospektivu sa zida đakovačke gradske vijećnice skinuli djelatnici Hrvatskoga restauratorskog zavoda i Galerije Klovićevih dvora te prevezli u Zagreb.

Iveković  je slikao i velike zidne slike folklornog, alegorijskog i vjerskoga sadržaja (Zagreb, Požega, Kansas City, Križevci). Napravio je više od tisuću slika, bavio se fresko slikarstvom, grafičkim oblikovanjem knjiga, časopisa i plakata, ilustriranjem te scenografskim i kostimografskim radom.   

U tisku se javljao kao likovni komentator, putopisac i polemičar.

Oton Iveković (Klanjec, 1869. – Klanjec, 1939.) obrazovanje je započeo kod Ferde Quiquereza u Zagrebu, zatim od 1886. u Beču, potom u Münchenu i Karlsruheu.

Radio je kao nastavnik crtanja u zagrebačkoj gimnaziji te u Obrtnoj školi (1895.), a od 1908. bio je predavač u Umjetničkoj školi (poslije Akademiji likovnih umjetnosti). 

U Prvom svjetskom ratu bio je vojni slikar. Potkraj života povukao se u dvorac Veliki Tabor u Hrvatskome zagorju. 

Nakon smrti pada u zaborav, a njegova reafirmacija počinje nakon retrospektivne izložbe održane 1995. u Umjetničkom paviljonu. Retrospektiva je pokazala raznovrsnost i kvalitetu Ivekovićevih djela. Od tada do danas pronađena su brojna Ivekovićeva djela koja su tek povremeno bila izlagana na izložbama, a cilj je ove izložbe predstaviti nova istraživanja o njegovu radu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini