ZAGREB

U MSU završava projekt predstavljanja umjetničkih sadržaja slijepim osobama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) Zagreb u ožujku završava provedba 2020. godine započetog međunarodnog projekta BEAM UP koji predstavlja umjetničke sadržaje prilagođene slijepim i slabovidnim osobama, priopćeno je iz udruge Generacija.hr.

Muzejska djelatnica Renata Filčić kazala je da projekt podrazumijeva aktivnu ulogu osoba s oštećenjem vida, te da je u Muzeju provedena selekcija i prilagodba nekih od najznačajnijih radova hrvatske suvremene umjetnosti iz fundusa Muzeja.

Pri selekciji radova za prilagodbu dana je prednost trodimenzionalnim radovima od kojih su izrađivane replike, modeli i direktne reprodukcije u materijalu i dimenzijama.

Taktilni reljefi putem 3D printera preneseni su u izdignute plohe s različitim uzorcima, kako bi slijepa i slabovidna osoba mogla razaznati razliku među njima i njihovu kompoziciju.

Također, izrađen je audiovodič za sve radove. On sadrži kratki formalni opis rada, posjetitelja vodi kroz prostor, daje kratki kontekst rada i vodi kroz taktilni doživljaj. Posjetitelji na recepciji mogu preuzeti mp3 uređaje s audiovodičem ili preuzeti aplikaciju na svoje uređaje koja kodove, nalik QR kodu, kamerom očitava s veće udaljenosti, bez potrebe fokusiranja na sam kod. Aplikacija također očitava udaljenost osobe od smještaja tog koda, koji se nalazi odmah uz neki rad ili neku njegovu prilagodbu i tako djelomično omogućava samostalno kretanje prostorom, rečeno je.

No, kao najvažniju stavku prilagodbe u MSU ističu vodstva koja provode za grupe i individualne posjetitelje.

Kustosice potiču samostalno istraživanje slijepih osoba, te ih postepeno uvode u kontekst svakog rada i njegov značaj za suvremenu umjetnost u Hrvatskoj.

Voditeljica projekta za MSU Ana Škegro kazala je da će MSU kroz suradnju s Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba „Dodir“ nastojati razviti načine prilagodbe i vrste programa kojima će se suvremenu umjetnost moći predstaviti gluhoslijepim osobama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter