ZAGREB

Bekić: Umjetnički paviljon 125 godina nakon prve izložbe širi se po cijelom gradu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Umjetnički paviljon 125 godina od prve izložbe, zbog nemogućnosti izlaganja u vlastitom prostoru, izlazi van i širi se po cijelom gradu, najavila je nova ravnateljica te institucije Irena Bekić predstavljajući ovogodišnji program i programsku koncepciju u četverogodišnjem razdoblju.

Razdoblje koje je pred Umjetničkim paviljonom bit će obilježeno izmještanjem, a tim će pojmom biti pokriven i izložbeni segment, rekla je Bekić napomenuvši da ne mogu raditi velike izložbe jer za to nemaju ni prostor ni vrijeme. 

Zbog nemogućnosti izlaganja u vlastitom prostoru selimo se u različite prostore i različite kulturne ustanove po gradu, rekla je Bekić, ocijenivši to zanimljivom pozicijom koja Paviljon stavlja u stanje izmještenosti i na poziciju ruba.

To, istaknula je, otvara čitav niz pitanja inherentnih samoj arhitekturi paviljona. Paviljon kao arhitektonska forma je, smatra, arhitektura bez stalne funkcije s nekakvom privremenošću. 

Mi smo ovdje na ovom mjestu privremenosti 125 godina, podsjetila je i dodala kako 125 godina od prve izložbe izlaze van i šire se po čitavom gradu.

To će iskoristiti kao svoju prednost, istaknula je ravnateljica Umjetničkog paviljona i najavila da su sljedeće razdoblje rezervirali za umjetnička i kustoska istraživanja te za razvijanje edukativnih programa. To su segmenti koji će se paralelno provlačiti kroz naš program, dodala je.

Edukativne programe povezat ćemo suradnjom sa sveučilištem, napomenula je dodavši kako je to nužna os u razvoju svake kulturne politike.

Ove godine organiziramo izložbu Neli Ružić u prostorima Hrvatskoga inženjerskog saveza u Palači Vranyczany u Berislavićevoj ulici, izložbu fotografija Sofije Silvije u Botaničkom vrtu, a potkraj godine održat će se izložba Sandre Križić Roban o hrvatskim fotografkinjama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, istaknula je ravnateljica Bekić.

Do proljeća otvorenje novog prostora u Jurišićevoj ulici

Najavila je i otvaranje novog prostora s galerijom u Jurišićevoj ulici koji ima 116 četvornih metara. To je naš prostor koji ćemo mi koristiti, istaknula je Bekić.

Smatra kako bi do proljeća prostor mogao postati funkcionalan pa bi tada započeli i s izlaganjem, a u perspektivi je to izložba Kate Mijatović, najavila je.

Na Dan paviljona potkraj godine planiramo otvoriti izložbu plakata iz svog fundusa, a riječ je o plakatima koji predstavljaju izložbe u razdoblju od 1945. do 1975. godine.

Odgovarajući na pitanje o obnovi Paviljona, koji je u potresu 2020. godine pretrpio velika oštećenja, rekla je da trenutno traje proces javne nabave za izvođače, a početak radova očekuje u dogledno vrijeme. Rok izvršenja radova od početka obnove je 18  mjeseci, napomenula je ravnateljica Umjetničkoga paviljona Irena Bekić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini