SPLIT

Premijera predstave "Žaba" u splitskom HNK-u 11. veljače

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dramska predstava "Žaba" Dubravka Mihanovića u režiji Aide Bukvić premijerno će biti izvedena 11. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, navaljeno je u petak na konferenciji za novinare.

"Tekst 'Žabe' Dubravka Mihanovića jedan je od ponajboljih u suvremenoj hrvatskoj produkciji i djelovao je motivirajuće i inspirativno na glumce koji igraju u ovoj predstavi", ocijenila je redateljica Aida Bukvić.

Istaknula je da je riječ o jednostavnom, ali gotovo kirurški preciznom tekstu, koji govori prvenstveno o ratnim i poslijeratnim traumama u doba izvrnutih vrijednosti gdje rat poprima mitsko mjesto razdora.

"'Žaba' razotkriva sve demone i traume koji su duboko i oštro upisani u sva lica ovog komada. Trojica prijatelja u brijačnici, tom mitskom mjestu muškosti, otvorit će svoje razlomljene duše u vremenu Badnje večeri. Vrijeme je to kada se okupljaju obitelji i prijatelji i barem na trenutak pokušava se zaboraviti okrutna stvarnost", rekla je Bukvić.

Trpimir Jurkić, koji u predstavi glumi vlasnika frizerskog i brijačkog salona Zeku, rekao je kako tekst govori o muci pojedinca, dok je Elvis Bošnjak, koji glumi njegova mlađeg brata Tonija, istaknuo da je "Žaba" njemu jedan od najdražih tekstova koji se odnosi na Domovinski rat.

"Taj tekst ima opraštajuću snagu, mi ne razumijemo ljude koji su bili u Domovinskom ratu jer nismo prošli ono što oni jesu", rekao je Bošnjak.

Uz Jurkića i Bošnjaka, u predstavi glume Goran Marković (taksist Grga, česta mušterija Zekina salona) i Donat Zeko (mladić, prodavač knjiga).

Scenografkinja je Vesna Režić, kostimografkinja Maja Peruzović, oblikovatelj svjetla Branimir Bokan, a tona Željko Mravak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini