ZAGREB

Hrvatski festivali među odabranima za bespovratna sredstva EFFEA programa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Među 43 festivalska projekta iz 34 zemlje koje je Fond europskih festivala za perspektivne umjetnike (EFFEA) odbrao za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj karijere na međunarodnoj razini našli su se i hrvatski festivali, priopćila je Europska festivalska asocijacija.

EFFEA je inicijativa Europske festivalske asocijacije (EFA) koju sufinancira Europska unija, a provodi se u partnerstvu s 14 središta, među kojima je i Hrvatsko društvo skladatelja.

Po riječima predsjednika žirija EFFEA-e Harisa Pašovića, inicijativa je izgrađena na ideji otkrivanja talenata - kreativnih umova i istraživača koji imaju moć zamisliti budućnost kroz svoju umjetnost - te ih podržati na njihovu putu, nudeći im mogućnost da povećaju svoje prilike za predstavljanje i proizvodnju te da uspostave vitalne poveznice.

"Fond je pokušaj Europske festivalske asocijacije da pridonese europskom umjetničkom talentu i pozivanju na odgovornost umjetničkih festivala u praćenju tragova umjetnika", rekao je predsjednik EFA-e Jan Briers.

Prvi krug bespovratnih sredstava EFFEA-e podržat će 142 festivala i 43 umjetnika (pojedinci, duo, društva, ansambli ili grupe) u 16 različitih disciplina i 34 zemlje, priopćila je EFA. Potpore EFFEA u iznosu od 8.000, odnosno 15.000 eura podržat će rad perspektivnih umjetnika kroz definirane rezidencijalne programe između 1. veljače i 31. prosinca 2023.

Svaki odabrani projekt uključuje vodeći festival koji surađuje s dva partnerska festivala iz tri različite zemlje.

Od hrvatskih festivala kao nositelji projekta potporu su dobili Muzički biennale Zagreb s partnerskim festivalima 180° - Laboratory for Innovative Art Festival (Bugarska) i Udruženje Ring Ring / Međunarodni festival nove muzike Ring Ring (Srbija), predstavljajući glazbenika Ivara Robana Križića, te festival Perforacije uz partnere Međunarodni festival izvedbenih umjetnosti MLADI LEVI (Slovenija) i Sola Festival (Srbija) s multimedijskom umjetnicom Mateom Bilosnić.

Među festivalima koji sudjeluju kao partneri našli su se Muzički biennale Zagreb, Split calling te Mudri brk festival.

Fond će poticati te omogućiti europsku vidljivost predstavljenih umjetnika, a svaka će rezidencija biti predstavljena na vlastitoj stranici na web stranicama EFFEA-e (www.effea.eu) s informacijama o projektu i umjetnicima.

EFFEA je trogodišnji projekt. Drugi poziv festivalima za podršku perspektivnih umjetnika otvara se u travnju 2023., a ostat će otvoren do sredine srpnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of